Неделни проповеди

Тъй да светне пред човеците светлината ви,

та да видят добрите ви дела и да прославят

 Небесния ваш Отец“. (Мат. 5:16)

vselenski-sabor Всемирното Православие - Неделни проповедиБратя и сестри, днешната неделя е неделята на св. Отци от Шестте вселенски събори. Днес честваме паметта на всички онези св. Отци, които смело застанали на пътя на ересите и така ги съкрушили.

Никой не може да слугува

на двама господари

(Мат. 6:24).

Благослови, отче!

img5bf2c8113c9714 Всемирното Православие - Неделни проповедиНяма по-омразен грях от сребролюбието и лакомия грабеж. Защото то е разсипало много къщи, разрушило е до основи села и градове, предизвикало е много страшни боеве, брат да се вдигне срещу брат, баща ­ срещу син, и син срещу баща, направило е много човешки сърца да станат зверски и още много други безбройни злини.

vsi_svetii-fill-500x692 Всемирното Православие - Неделни проповедиВ този ден светата Църква чества Всички светии, т. е. - всички християни от всички краища на света, от всички народности, от всички времена - мъже и жени от всички възрасти и положения, които са обичали Бога с всичкото си сърце, старали са се да изпълняват Неговата света воля, горели са с огъня на вярата и със своя добродетелен живот са Му угодили, прославили са името Му и Той ги прославил.


pyatidesyatnica Всемирното Православие - Неделни проповеди

Да прибягваме към светата Православна Църква и да получаваме чрез нейните свети Тайнства Божията сила.

Възлюбени в Господа отци, братя и сестри!

Честитя ви великия празник на Света Троица, или празника Петдесетница.

На този ден Църквата празнува съшествието на Светия Дух върху светите апостоли, върху Пресвета Богородица и другите ученици на Господа, което е станало в град Йерусалим петдесет дни след Христовото Възкресение и десет дни след Възнесението на Господ Иисус Христос.

92874098_595 Всемирното Православие - Неделни проповедиЕвангелско четиво(Йоан 17:1-13) – РАЗДИРАТ ХИТОНА ХРИСТОВ

Явих Твоето име на човеците, които си Ми дал от света; те бяха Твои,

и Ти Ми ги даде, и спазиха Твоето слово. (Йоан 17:6)


Днешното литургийно Евангелско четиво, възлюбени в Господа братя и сестри, е част от прощалната беседа на Иисуса Христа с Неговите ученици малко преди да бъде заловен, несправедливо осъден и разпнат.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре