%D0%92-%D0%94%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80-2010-%D0%B3%D0%BE%D0%B4 Всемирното Православие - СХИИГУМЕНИЯ ВЪЗКРЕСИЯ (МАЙКА ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА): ДЕЦАТА И ТРИТЕ СТРАШНИ ПОРОКА НА НАШЕТО ВРЕМЕ (2)

На 15.01.2024 г. се изпълват 3 г. от блажената кончина на мон. Валентина (Друмева), игумения на Девически манастир „Въведение Богородично“, гр. Калофер. Тя беше един от истинските будители на нашето смутно време, в което като светилник насочваше душите към Бога и ги водеше с Неговото благословение по пътя към Вечния Живот, за да се изпълнят евангелските думи:

„Вие сте светлината на света. Не може се укри град, който стои навръх планина.

Нито запалят светило и го турят под крина, а на светилник, и свети на всички вкъщи. Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец“ (Мат. 5:14-16).

Майка Валентина бе истинско въплъщение на Евангелската Истина.

Тя ще остане завинаги в нашите молитви и чрез книгите си ще продължи да наставлява идващите и след нас. Имаше особена любов и грижа за децата, защото знаеше, че те са новите семена и нашето „утре“. Затова днес, в нейна памет, решихме да поместим наставленията ѝ, които са насочени към младите!

Бог да я прости и да я постави отдясно на Себе Си, при светиите! Молитвите ѝ да имаме на Небесата! Амин!

Опасни пороци

Позволих си някой етични въпроси, и особено относно суеверията, да разгледам подробно. Имах предвид, че децата в първите години на нашето училище не бяха занимавани основно с тях. Сега възникнаха нови заблуди, понеже връзките с езическия Изток и протестантския Запад се усилиха. Те не знаят опасната вреда от тях.

 Смятам, че с това първите деца и тези, които са отсъствали от някои уроци, ще получат известна просвета. Не преставам да мисля за всяко дете, което е прекрачило прага на Неделното училище.

Разглеждах въпроса за суеверния страх от нощни птици, за вярване в сънища, за чукане на дърво, за екстрасенсите и други. Те са много.

Завършвайки етичната част на урока, намирам за необходимо не веднъж, а често да говоря на децата за трите страшни порока на нашето съвремие.

Цигари

До 15-ти век цигарите не са били познати в Европа. Пренесени са от дивите народи. Някога пушеха само мъже и жени от малцинствата. Сега пушат цигари много интелигентни жени и дори децата. На тях обясних въпроса простичко.

Всеки човек иска да бъде здрав и силен. Затова, когато се разболее, бърза да отиде на лекар и да взема лекарства. Тялото трябва да се подържа в добро състояние, защото носи скъпоценна душа.

Чрез мозъка то носи ума, чрез сърцето – чувствата, а чрез ръцете – волята да върши добро. Има обаче неразумни хора, които го тровят с цигари. А цигарите са отрова, която причинява бавна, но сигурна смърт.

Вредата от тях е много голяма. Тютюнът съдържа тридесет вида отровни вещества, най-опасното от които е никотинът. Цигареният дим атакува най-напред дробовете. Пушачите заболяват от бронхит, астма и най-страшната болест – рак.

Най-голяма вреда тютюнът нанася на слабия детски организъм. Сега много деца пушат и затова умират от рак.

Освен това пушачът си пилее парите, а в същото време изнемогва. А за 10-15 години изразходва толкова пари, с които може да си купи малък уютен дом. Само за 4-5 години ще си купи автомобил.

Цигарите са една змия, която внася в малки дози отрова, докато погуби живота на човека.

Алкохол

Алкохолът внася в организма силна отрова. Понеже се приема чрез стомаха, тя моментално нахлува в кръвта. Уврежда черния дроб, сърцето и атакува силно мозъка. Затова пияният не може да контролира мислите си.

Болестите идват най-бързо при детето. Те скъсяват живота му и го правят слабоумно. Алкохолът е немалка, много отровна змия. Детето не бива да се докосва до него!

Наркотик

Наркотикът е най-страшната змия-усойница. Има наивни деца, които опитват наркотик, а той води до бърза смърт. Стават зависими и загиват. Ако дете на 10 години е опитало тази страшна отрова, на 15 години ще бъде погребано в земята.

Наркотикът е като капан за мишки, който моментално щраква и хваща жертвата си. Но мишката няма ум, а детето разсъждава. При това, докато живее, наркоманът е в големи страдания, които не се лекуват.

Получават се кризи, при които той не може да диша. Задушава се и дори не може да преглъща. А това е страшно. Никой не може да издържи да не диша даже една минута.

Освен това заболява психически. Разказах на децата истински случай с младо момиче. Отличничка, но се излъгала и опитала. Доведоха го в нашия манастир.

Направи впечатление, че вечер не се загасваше електрическата лампа. Попитах придружителката ù. Тя ми каза, че като останело момичето на тъмно, виждало, че в стаята има змии, гущери и всякакви влечуги и изпитвало голям страх.

Всъщност в стаята няма нищо. Това са халюцинации. Пострадала е психиката му. Казах им самата истина. Децата ми вярват. Много се развълнуваха. След това, особено малките често ме молеха да им разкажа за това нещастно момиче.

Показах им една снимка на много красиво момиче. До нея е снимка на същото момиче, когато е станало наркоманка. Видът му е много жалък, дори страшен. Надписът е: „Победена от дрогата!”

На гърба на картичката има текст с добър съвет към младите хора. Основната мисъл е, че наркотикът превръща човека в развалина, докато дойде смъртта.

Тази картичка стои в светата Библия на масата и всяко дете, когато пожелае, може да я разглежда.

На черната дъска нарисувах три змии с разтворени уста, за да се вижда отровното жило. В извивките на най-малката написах „цигари”, на средната – „алкохол”, а на най-голямата – „наркотик”.

Малките деца се плашеха и не смееха да приближат черната дъска. Нека!

Не бива детето да убива живота си. Наркотикът е дошъл от дивите народи. С него се погубват много млади хора днес. Смъртоносна е змийската му отрова, както и на алкохола и цигарите!

Калоферските деца имат хижа Рай, Пръскалото, Ботев връх, Балкана. Умните деца грабват раницата и тоягата и тръгват на излет в планината. Там има чист въздух, бистра вода и красива природа, които даряват щедро здраве и бодрост на тялото и на душата.

1 Всемирното Православие - СХИИГУМЕНИЯ ВЪЗКРЕСИЯ (МАЙКА ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА): ДЕЦАТА И ТРИТЕ СТРАШНИ ПОРОКА НА НАШЕТО ВРЕМЕ (2)