mitr_iosif_1 Всемирното Православие - Рождественско поздравление от митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф до българската църковна община “Св. Георги”, Орландо, Флорида

Източник: БПЦ - Българска Патриаршия

 

 

      Драги сънародници, братя и сестри православни българи

Отново е Рождество Христово!

Идвам да ви поздравя от все сърце с Рождения ден на нашия Спасител и Господ Иисус Христос.

Вашият коледен подарък нека бъде просветеното ви внимание за няколко минути, в които искам да чуете и добре да разберете духовното значение на Българската Коледа.

Коледа - с това име българите от памти века са нарекли битовия, народен и задушевен празник на Христовото Рождество.

Ние с вас обаче трябва да знаем, че преди всичко Коледа е празник на Църквата. Това е Рожденият ден на нейния Глава - Господ Иисус Христос. Затова в църковните среди този ден се знае като Рождество Христово.

 

На този ден Божият Син станал Човек, та ние - синовете и дъщерите човешки - да станем синове и дъщери Божии. На тази дата Божият Син слязъл на земята, та чрез Него ние - човеците - да се възкачим на небесата.

Тази година ви каня сърдечно всички заедно да посрещнем Коледа с радост. Такова е желанието и на Ангела от небесата: “Ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци!“ - казал Той на пастирите. “Защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ; и ето ви белег: ще намерите Младенец повит, лежащ в ясли”.

Светият евангелист още пише: “Когато Ангелите си отидоха от тях на небето, пастирите си рекоха един другиму: да идем до Витлеем, и да видим случилото се там, за което ни възвести Господ. И дойдоха бързешком, и намериха Мариам и Йосифа, и Младенеца да лежи в яслите. А като видяха, разказаха каквото им бе възвестено за тоя Младенец. И всички, които чуха, почудиха се на това що им разказваха пастирите” (Лук. 2: 10-18).

Благата вест за Раждането на Спасителя вдъхновява и нас за нов живот. Тя ни влива нови сили с уверението, че не сме сами, че не сме сираци, че не сме забравени, изгонени или изоставени, а че Бог толкоз ни обикна, че отдаде Единствения Си Син, да стане като един от нас, да тръгне с човешки стъпки редом с нас, та всеки, който повярва в Него, да не погине, но да живее вечно (Йоан 3:16).

Вярваме, че на всеки му става мило по Рождество Христово, когато си припомни библейското повествование за чудната Рождественска нощ, за ангелското славословие, за звездата на небесата, за Витлеемската пещера, за яслите, за пастирите, за топлия дъх на животните, сгрявали Богомладенеца Христос. И още - за мъдреците, които още търсят Родилия се Иисус!

Колко красота и мир ни носи въплътилият се Господ и неговият Рожден ден! Каква задушевност се чувства на Коледа в бита на българския православен народ!

Отнася ли се това , обаче, за нас, българите в Орландо? Какво следва да направим, за да посрещнем както подобава идването Му? Какво да сторим, та Родилият се Богомладенец да дойде и в нашия дом, да стане част от нашия живот, за да Го имаме като приятел, със същите мисли и чувства, каквито е имал Той?

Ето, това е въпросът на деня!

Обикновено по Коледа празнуваме, ходим на гости, гледаме телевизия, звъним на приятели, пишем честитки. И, ако чувстваме някакво неудовлетворение или незадоволство на този ден, то е, защото мислим повече за себе си, как да си угодим, как да разхлабим коланите си, как да задържим по-дълго удоволствието си. За Господа Иисуса като че ли не се сещаме. Празнуваме Рождения ден без Рожденика. Стараем се да празнуваме, без да се досетим, че само Той може да ни даде истинската Коледа и само Неговото присъствие в сърцата ни може да ни донесе истинското щастие, мир, радост, топлота и сигурност.

Затова и поканата ми към вас в този момент е: заедно да се доближим по-близко до и да се хванем по-здраво за новородилия се Христос Бог.

Непременно да Го поканим и да оставим място за Него на богатата ни с ядене и пиене празнична софра. И още, макар по обичая Коледа да е и семеен празник, да не пропуснете да отидете на църква. Вярно, все още няма българска православна църква наблизо, но имате приятелството със сестрата Сръбска православна църква. Да благодарите на отец Любица и на домакините за добрината им. Обичайте ги винаги!

Непременно трябва да намерите време в църквата, семейно с жената и децата си или индивидуално, да се помолите на Родилия се Богомладенец за духовното ни и материално благопреуспяване, както и за всяко добро, което сърцето ви желае.

Небесна благодат е да бъде Господ с вас. Неземно блаженство е да вървите с Него в житейския ви друм и Неговите пътища нека да са ваши пътища.

Прочие, помолете се от сърце на новородилия се Господ да благослови щедро вашия дом, семейството ви, работата ви, Църквата ви, страната, в която живеете сега, разбира се, като пази от всяко зло и Отечество България.

Наздраве и Честито Рождество Христово!

Благословена Коледа!

Щастлива, мирна и доброплодна Новата 2010 година!

Mитрополит Йосиф