zx620y348_2048993 Всемирното Православие - СЪОБЩЕНИЕ ЗА МИТРОПОЛИТСКИЯ ИЗБОР ВЪВ ВРАЦА На вчерашното си заседание Светият Синод на БПЦ-Българска патриаршия определи датите за избор на нов Врачански митрополит. Епархийските избори ще се проведат на 5 март в престолния град на овдовялата епархия - Враца. Каноничният избор ще се състои на 12 март в Синодната палата в София.

Изборният ден на 5 март ще започне с отслужването на св. Литургия, в която ще вземат участие свещенослужители от епархията начело с наместника на овакантения митрополитски престол Старозагорски митрополит Киприян. След богослужението и съборна молитва към Бога излъчените от овдовялата епархия избиратели ще се оттеглят в сградата на Врачанската св. митрополия и ще пристъпят към избора. От предоставената им от Светия Синод листата на достойните епископи - кандидати за митрополитския престол, с тайно гласуване, чрез ограждане на две от имената в листата, избирателите ще излъчат двама епископи, които съберат повече от половината от гласовете им.

Листата включва следните епископи: Месемврийски епископ Яков, Велички епископ Сионий, Драговитийски епископ Даниил, Главиницки епископ Йоан, Браницки епископ Григорий, Белоградчишки епископ Поликарп, Агатополски епископ Йеротей, Мелнишки епископ Герасим.

За проведения избор ще бъде съставен протокол с подписите на епархийските избиратели, който ще бъде внесен по надлежния ред в Светия Синод за разглеждане.

Ако Св. Синод счете избора за валиден и проведен по надлежния ред, в следващата неделя - 12 март - ще се състои и Каноническият избор, при който от тези двама епископи, избрани от епархийските избиратели, митрополитите от Св. Синод начело със Светейшия патриарх Неофит ще изберат и утвърдят новия Врачански митрополит.