dirigent1 Всемирното Православие - ВРАЧАНСКИЯТ ЕПАРХИЙСКИ ХОР ЗАМИНА НА МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ В ГЪРЦИЯС благословението на Врачанския митрополит Калиник епархийският хор „Св. Софроний Врачански" замина в сряда на няколкодневен престижен международен фестивал в Превеза – Гърция, съобщиха от Врачанска митрополия. Той е ежегоден и има конкурсен характер.

 

Известни ансамбли от 16 страни ще се включат с произведения, които имат общочовешка значимост в сферата на т.нар. сакрална музика, поясни Траянополският епископ Киприян, диригент на хора. България ще бъде представена само от знаменития епархийски Врачански хор, който е печелил престижни наши и международни награди. Участниците ще омайват със своето изкуство публиката в гръцкия курортен град, намиращ се в област Епир, на 637 км от София и през тази част на годината посещаван от много туристи.

Превеза е свързана чрез първия и засега единствен подводен тунел в Гърция, завършен през 2002 г., с Актио в западната Acarnania, в района на Aetolia-Acarnania. Нашите изявени певци ще се разходят в свободното си време по алеята в историческия център с богато архитектурно разнообразие. Историята на града през вековете носи отпечатък от различни завоеватели. Тридесет и шест от общо 50-те участника в хора ще участват в музикалното събитие. ”Те са положили неимоверни усилия през последните месеци, за да представят блестящо не само Враца, но и страната. Репетоарът, с който ще се изявят, се пази в тайна” – добави маестро Киприян.