ВестникАлтернатива е създаден в края на 2000 г. от група младежи от енориите при храмовете „Св. Цар Борис” и „Св. Николай Чудоворец в гр. Варна. Като начало е бил насочен към своите неукрепнали във вярата връстници с надеждата да им помогне в християнският им път. След разстраването на обема му и на разпространението, както и на интереса към него в началото на 2004 г. от 27-ми брой той става епархийски просветен вестник и започва да излиза ежемесечно. 

br_83_ss_org Всемирното Православие - ВЕСТНИК "АЛТЕРНАТИВА"

 

В момента „Алтернатива” се списва при Духовно-просветния център към храм „Св. Архангел Михаил”. Вестникът главно се стреми да е насочен към хора, които имат вяра в Бога, но са с неосъзнати или неправилни представи за Него. Основната цел на вестника е просветителска - запознаване с истините на православния живот на хората, които се наричат православни само по традиция и не възприемат правилно вярата си. Стремежът е чрез публикуваните статии да се предпазят хората от двете крайности – секуларизацията и фалшивата религиозност.

 Чрез публикуването на редакторски статии, разкриващи лично мнение и опит на автора, пък се опитваме да се покаже, че много млади хора водят реален православен живот, и че Църквата не е място, където Бог ни подтиска и ограничава като личности, а напротив - дарява ни свобода и ни спасява от лъжите на този свят. На страниците на вестника биват отразявани актуални събития от църковния живот в епархията, наболели проблеми от ежедневието, поместват се множество авторски и преводни статии. Изданието дава поле за изява на автори, пишещи по най-разнообразни теми.

 

Вестникът е на символична цена и се разпространява във Варненските храмове предимно чрез касички. Разпространението в рамките на Варненска и Великопреславска епархия става чрез предварителна заявка. Вестник “Алтернатива” е чернобял и излиза в основен формат 14 страници А4.

Вестникът се издава с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил