240px-Istoriya-slavyanobulgarska Всемирното Православие - НОВОТО ИЗДАНИЕ НА „ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА” ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНО ДНЕС В СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ”

Първа страница от „Исторїя славяноболгарска

 

Днес от 17 часа в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. дфн Боряна Велчева и доц. д-р Елена Тачева ще представят новото издание на „История славянобългарска” от преподобни Паисий Хилендарски.

Изданието има благословението на игумена на българската светогорска Зографска обител „Св. великомъченик Георги Победоносец” - схиархимандрит Амвросий, и е по повод 250-годишния юбилея на Историята (1762 г.).

То съдържа 416 страници и е общо дело на братята от Зографската света обител и Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

 

 

 

Новата книга на светогорското ни издателство представлява комплект от два тома: I т. - Факсимилно издание на Зографската чернова; II т. - Критическо издание на История славянобългарска.

За първи път е направено точно факсимилно издание на „История славянобългарска”, вкл. цветово. Както съобщава сайтът на Софийския университет www.uni-sofia.bg, текстът е набран точно ред по ред и буква по буква по Зографската чернова (автограф на о. Паисий) с разночетения по 6-те най-архаични преписа. Липсващите места в Черновата са предадени по Първи котленски препис. За първи път са разчетени задрасканите от Хилендарския монах пасажи.

Това е първото критическо издание на "История славянобългарска".

Паралелно (на дясната страница) е представен нов точен превод от оригинала с обширен богословско-исторически коментар, в който са тълкувани подробно исторически личности, събития и реалии и за пръв път са идентифицирани цитираните места от Зографските грамоти, обяснява се какво точно означава „славянобългарска“ и мн. др.

Изданието е снабдено с индекси и таблици, които го правят удобно за ползване.

За първи път "История славянобългарска" е поставена в адекватен исторически и богословски контекст, без идеологическите наслоявания на съвременните политически доктрини.

Книгата е насочена както към специалисти, така и към всички интересуващи се и обичащи българската история.

 


Снимка: http://bg.wikipedia.org