Свети икони

sv_bogorodica_bachkovo Свети икониИконата е обкована в две ризници – златна и сребърна, говореше водачката на групата. Поставена е на специално място в съборната църква под нежни драпери. Преданието я представя като дело на свети апостол и евангелист Лука. Времето пази тайната за постъпването и в манастира, но от началото на 14в. тя е вече в Бачковския манастир. Една от легендите разказва, че я подаряват грузинските братя Игнатий и Атанасий, а според друга – иконата “прелита” от грузински манастир до местността “Клувията”. 
virgin_of_troyan_monastery Свети икони В главната църква на манастира се пази най-старата икона - светиня на манастира "Пресветая Богородица Троеручица" - чудотворна. Според манастирската летопис тази икона е била пренесена от Атонските манастири и оставена тук през XVII век още при основаването на манастира.

Image_330372_5 Свети икони Чудотворната икона „Пресвета Богородица - Одигитрия”, известна и като „Света Богородица - Златната ябълка”, се пази в храма в село Горни Воден край Асеновград. По време на Великия пост чудотворният образ на пресвета Дева Мария се пренася в храмовете на епархията за поклонение.

 

36836_476383318078_361231803078_6677167_1662511_n Свети икони Чудотворната икона „Света Богородица Елеуса” от векове се пази в катедралния храм „Свети Димитър”, Видин. . Иконата е благодатен образ, който много пъти е помагал на вярващите християни. Това е старинен образ със сребърна риза, която датира от 1837 година и е  поставен в притвора на храма, по подобие на „Света Богородица Вратарница” в Света гора. „Името „Елеуса” значи милваща, защото „Света Богородица Елеуса” милва своите чада, които застават пред нея с вяра.


ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре