PA250328 Всемирното Православие - ОСВЕТИХА НОВИЯ ХРАМ „ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО” В ЛОВЕЧ„Нека този храм бъде още един мост между небето и земята, а Божията Майка, на която посветихме този храм, да простре своя омофор над нашия град и бъде още по-горещ застъпница пред своя Син и наш Бог за жителите на Ловеч” - каза в обръщението си към служащи и богомолци Ловчанският митрополит Гавриил в навечерието на освещаването на храма „Въведение Богородично”, който се намира в приземния етаж на новостроящата се катедрала на Ловеч „Св. Кирил и Методий”, чието велико освещаване предстои.

 

За тържественото освещаване, което се състоя на 25 октомври, в града пристигнаха архиереи от Българската православна църква и Руската православна църква.

Празникът започна с отслужването на Велика вечерня от 17:00 ч. на 24 октомври, петък. Тя бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион.

На 25 октомври от 7:00 ч. започна празничната утреня, а от 8:00 - чинът на освещаването на храма, веднага след което започна първата светата Литургия отслужена в новоосветения храм.

Специални гости на празника от Руската православна църква за празника бяха Борисополският и Броварски митрополит Антоний, управляващ делата на Украинската православна църква – Московска патриаршия и ректор на Киевската духовна академия и семинария, Воронежкияти Лискинский митрополит Сергий и Банченският епископ Лонгин – викарий на Черновитска епархия, както и представителят на Московския и на цяла Русия патриарх при Българската патриаршия архим. Филип Василцев.

В богослужбата на Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил съслужиха и Старозагорският митрополит Галактион, Варнеският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Величкият епископ Сионий, Браницкият епископ Григорий, архим. Герасим, главен секретар на Светия Синод и духовници от Ловчанска епархия: архим. Викентий, игуменът на Правешкия манастир архим. Йоан, ставр. ик. Марин Войнов от храм „Св. Петка” в Троян, ст. ик Павел Лалев от храм „Св. Пантелеймон”, Рибарица, ставр. ик. Кънчо Кабадийски – председател на Митрополитската катедрала „Св. Троица” в Ловеч, ик. Любомир Казашки – секретар на Ловчанска митрополия, ик. Вениамин Павлов, йером. Михаил от Чекотински манастир и свещ. Михаил Ковачев.

В словото си след литургията митрополит Гавриил припомни отдавнашното желание на ловчанлии да издигнат катедрален храм в центъра на града, за което има и взети решения на епархийския съвет, но че по едни или други причини това тяхно желание не се е осъществило. Едва сега човешкото желание е намерило подкрепата и на Божията воля и, въпреки трудностите, след 4 години подготовка и 9 години градеж този благолепен грандиозен храм е факт. В престола му са положени частици от мощи на мъченици и на св. Митрофан Воронежки.

Митрополит Гавриил благодари на всички, които са вложили своята лепта в градежа на храма, прочете имената на най-големите дарители за изграждането му и им връчи дарителски грамоти. На всички присъстващи на това знаменателно събитие бяха раздадени парченца от одеждата, с която архиереят извърши освещаването на храма и иконки с храмовия празник „Въведение Богородично”.

Първата копка на катедралния храм е направена през в 2005 година, на 11 май, когато Църквата чества св. братя Кирил и Методий. С благословението на своя духовен старец - монах от Света Гора - митрополит Гавриил започва градежа, като пръв той прави дарение за богоугодното дело. Едни помагат с повече или по-малко средства, други с материали и работна сила и днес усилията и жертвите на всички, начело с Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил, са увенчани с това първо освещаване. Предстои довършителна работа и освещаването в най-скоро време на основния храм, който ще бъде с три свети Престола.

На подземното ниво храмът разполага и Кръщелна с баптистерий, със салон, помещение за работа с деца и за религиозна просвета.

 

PA250336 Всемирното Православие - ОСВЕТИХА НОВИЯ ХРАМ „ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО” В ЛОВЕЧ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image.php Всемирното Православие - ОСВЕТИХА НОВИЯ ХРАМ „ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО” В ЛОВЕЧ