71071226_2621072241279072_5723544040796848128_o Всемирното Православие - ПЪРВОТО ПРАВОСЛАВНО УЧИЛИЩЕ В БЪЛГАРИЯ ОТВОРИ ВРАТИ (3)Радостно събитие беляза първият учебен ден в гр. Ловеч – за пръв път отвори врати Частно начално общообразователно училище „Свети Седмочисленици“.

Училището е вписано в Регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищно образование на основание на заповед на министъра на образованието и науката.

Юридическият собственик и ръководен орган на училището е Сдружението на учителите християни от Ловеч „Св. Седмочисленици“. Училището е под егидата на БПЦ – Ловчанска св. митрополия.

В училището ще се изучават всички предмети според учебната програма на Министерство на образованието и науката, ще се изучава православно вероучение и ще се възпитават децата в християнски дух.

На тържеството присъстваха официални гости, сред които инж. Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката, г-жа Корнелия Маринова, кмет на община Ловеч, г-жа Ваня Събчева, областен управител на област Ловеч, г-н Венцислав Христов, зам.-кмет на община Ловеч, г-н Илиян Тодоров, зам.-областен управител, г-н Еленко Начев, началник на РУО- Ловеч и народните представители г-жа Валентина Найденова и г-н Иван Миховски.

Митрополит Гавриил се обърна към присъстващите със слово по повод откриването на учебната година:

Уважаеми г-жа Таня Михайлова, зам-. мин. на Министерството на образованието и науката, г-жа Корнелия Маринова кмет на Община Ловеч, г-жа Ваня Събчева Областен управител на Област Ловеч,

Драги отци, г-жа директор на училището, уважаеми дарители, драги родители и гости, скъпи деца,

Изминаха няколко години откакто нашите мечти започнаха да приемат конкретни измерения за създаването на това първо по рода си училище в България. Защо предприехме такава стъпка? Защото по традиция българското училище е обучавало, но и възпитавало в духа на Христовата вяра. Искаме да помогнем на децата да растат и живеят в радост, надежда, любов, да бъдат полезни на хората и на своята родина. Да няма сред тях прояви на насилие и зловредни зависимости от алкохол, наркотици и пр. пороци; да ги учим на вяра в Бога, да обичат хората, да са трудолюбиви и милосърдни. Децата ще изучават всички предмети по програма на Министерството на образованието и науката, ще имат уроци по християнско вероучение, ще се учат да пеят, да рисуват. В училището ще се стараем да има дух на любов, самопожертвователност, добротворство, разсъдителност, взаимопомощ, отговорност.

За покровители на нашето училище сме избрали светите Седмочисленици: светите братя Кирил и Методий и техните свети ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За България и за славянския свят те са вечен, неувяхващ и най-висок пример на учители и възпитатели, които със своята святост и висока образованост са създали цяла плеяда от достойни свои ученици. Успели са да просветят езическия народ в Божествената нравственост и християнската вяра. Затова България има светци, герои, просветители, затова България и днес още я има.

И накрая, но не на последно място, искам да благодаря на нашите безкористни дарители, Господ знае техните имена, да благодаря на Министерството на образованието и науката, на Община Ловеч, на свещеници и миряни, на членовете на сдружението „Св. Седмочисленици“ и юридическия им съветник г-жа Стефка Спиридонова, което е юридическият собственик на нашето училище, на директорката и учителките, на родителите, които ни повярваха и ни повериха най-скъпото, което имат – своите деца.

Бог да благослови това наше начинание, защото помислите ни са чисти.

След това Ловчанският архиерей прочете приветствието на Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит:

 

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА ВЛАДИКО ГАВРИИЛ,

УВАЖАЕМИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, СКЪПИ УЧЕНИЦИ

В светлите дни, когато отдаваме чест и похвала на честния и животворящ Кръст Господен, с радост отправяме отечески благослов към всички преподаватели и ученици в Частното основно училище „Св. Седмочисленици“ към Ловчанската света митрополия, по повод откриването но учебната година, която е първа за учебното заведение.

Благопожелаваме на учащите и учащите се успехи в овладяването на божествената наука и ревност във възрастването като верни чеда на светата ни Църква и достойни членове на Тялото Христово.

Радваме се, че още един дом на българската духовност отвори врати, където водени от Духа на Истината и познанието, учащите се ще бъдат възпитани в православния дух и обич към Родината.

Бог на всяко знание и Премъдрост да бъде с вас и ви наставлява във всяка истина! На добър час!

С отеческа в Христа обич и благословение,

Неофит,

Патрирах Български

16.09.2019 г.

 

Беше отслужен водосвет от митрополит Гавриил и свещениците от гр. Ловеч.

Приветствени слова също произнесоха кметът на община Ловеч г-жа Корнелия Маринова, зам.-министърът на образованието и науката инж. Таня Михайлова и представител на фирма „Лекс Груп“ АД от Ботевград, дарители на автобус. Със слово се обърна към всички и директорът на училището г-жа Иванка Хинкова.

След това учениците отидоха в класните си стаи, а гостите разгледаха новото училище.

Пожелаваме успех на новото училище и Бог да благослови още такива училища в нашата страна!