2 Всемирното Православие - ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ И БАНЧЕНСКИЯТ АРХИЕПИСКОП ЛОНГИН ОТСЛУЖИХА АРХИЕРЕЙСКА СВЕТА ЛИТУРГИЯ ПРЕД ЧУДОТВОРНАТА БОЯНСКА ИКОНА НА СВ. БОГОРОДИЦА  Около 16 часа на 25 май 2019 г. в град Ловеч пристигна чудотворната икона на Пресвета Богородица Боянска" от Украйна. Иконата беше изложена за поклонение в катедралния храм Св. св. Кирил и Методий", а в неделя Ловчанският митрополит Гавриил възглави св. Божествена Литургия в съслужение с придружаващия иконата Банченски архиепископ Лонгин – съобщава Ловчанска митрополия на Официалната си страница във Фейсбук.

 

Пълния график за посрещането на иконата и богослуженията в Ловчанска епархия можете да намерите на сайта www.predanie.bg.

Боянската чудотворна икона на св. Богородица се намира в храма на украинското село Бояни, Черновицка област, за чийто иконостас е изписана през 1991 година. Направена е по поръчка на местния свещеник, който по това време се занимавал с обновяването на храма след 30-годишно запустение. Първото чудо се случило на 18 декември 1993 г., на празника на св. Николай Мирликийски Чудотворец (по стар стил), когато по време на вечерното богослужение от очите на Божията Майка започнали да се стичат сълзи. От тогава пред иконата се случили множество чудеса на изцеление на болни хора. Първите две от тях в края на 1993 г. са изцеления от рак на малкия Георгий от Хмелницка област и на православен свещеник от Полша. Те били подробно изследвани от комисия на Свети Синод на Украинската православна църква, която официално признава иконата за чудотворна и ѝ дава името Боянска, според мястото на нейното прославление.Постановено е тя да се почита на 25 септември. (Надпис под копието на Боянската икона в столичния храм „Св. Петка Стара“).

Боянската икона беше донесена от Банченския архиепископ Лонгин (Михаил Василевич Жар), който е викарий на Черновицка епархия на Украинската православна църква. Роден е на 19 август 1965 г. в с. Петрашивка, Глибокски (дн. Херцаевски) район на Черновицка област в Украйна. Приема монашеско пострижение през 1996 г. с името св. мъченик Лонгин Сотник, а епископска хиротония – през 2012 г.

Завършва задочно Ново-Нямецката (дн. Кишиневска) духовна семинария (1991-1995), а през 2007 г. – Черновицкия православен богословски институт.

Бил е предстоятел на Параскевския храм в с. Подвалное, на храма Рождество на Пресвета Богородица“ в с. Бояни, и на Параскевския храм в с. Банчени, Черновицка апархия.

През 1996 г. му е възложено от Св. Синод на УПЦ да ръководи строителството на Възнесенския мъжки манастир в с. Банчени, Херцаевски район, Черновицка област. Храмът е осветен през 1998 г. от Блаженопочившия Киевски и на цяла Украйна митрополит Владимир.

От 1999 г., отново с решение на Св. Синод, му е възложено ръководството на строежа на девическия манастир в чест на Боянската икона на Божията Майка в с. Бояни, Новоселицки район на Черновицка област.

Едновременно с благоустройството на двата манастира отец Лонгин (Жар) се ангажира с построяването на приют за деца сираци. Първоначално приютът е бил разположен в Банченския манастир, а след това е преместен в с. Молница, Херцаевски район, където бил построен комплекс от сгради за новия приют. На 29 септември 2002 г. приютът е осветен от Блаженопочившия Киевски и на цяла Украйна митрополит Владимир.

През 2008 г. отец Лонгин е възведен в сан архимандрит и е утвърден за игумен на Вознесенския Банчевски мъжки манастир в с. Банчени, Херцаевски район на Черновицка област.

В периода 2006 – 2011 г. той ръководи строителството на Свято-Троицкия събор в Банченския мананстир, осветен от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

За личните си заслуги в реализацията на държавната политика за социална защита на децата-сираци и децата, лишени от родителска грижа, както и за дългогодишната си благотворителна дейност през 2008 г. с указ на президента на Украйна о. Лонгин Жар получава званието "Герой на Украйна".

На следващата 2009 г. той е избран за „Човек на годината в украинското християнство“. Наградата на отец Лонгин Жар е за създаването на детския приют. Първоначално през 1992 г. той става приемен родител на болно от СПИН 6-месечно момиченце, като през годините в приюта намират препитание и възпитание още 250 деца инвалиди без родителска грижа. Той осиновява 29 от тях. През 2016 г. децата в приюта наброяват вече 407 души. Почти всички са с психо-физически отклонения. 39 от тях са инфектирани с вируса на СПИН.

„Никога не съм чакал каквито и да било награди за моята дейност. Аз съм обикновен човек на тази земя, грешник, както и всички други. Но ние знаем, че вярата без дела е мъртва. Най-голямата награда за мен е Бог да ме вземе при Себе Си“ – признава тогава след думите на благодарност о. Лонгин, допълвайки:

„Не трябва да се страхуваме, че тези деца не са като другите. При нас всички те растат много умни, добри и отзивчиви хора. Аз самият съм сирак. Имах много трудно детство, нямаше какво да облека, нямаше какво да ям. И когато бях още малък, си обещах, че когато порасна, ще работя безплатно в някой приют. Ето че сега се занимавам именно с това“.

През 2012 г. в храма „Всех святих“ на Киевския манастир „Св. Пантелеймон“ архим. Лонгин е хиротонисан за Банченски епископ, викарий на Черновицка епархия. Богослужението възглавява Блаженопочившият Киевски и на цяла Украйна митрополит Владимир.

На 17 август 2017 г. в Успенския съборен храм на Киево-Печерската лавра е възведен в сан архиепископ от Блажения Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий.

Носител е на седем църковни и пет граждански награди.

При гостуването си в Ловчанска апархия през зимата и пролетта на 2017 г. Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил благодари на тогавашния епископ Лонгин (Жар) за помощта при построяването и благоукрасяването на катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч.

Банченският архиепископ Лонгин е известен радетел за чистотата на светото Православие. Някои от неговите изявления срещу събора в Крит бяха публикувани в сайта „Всемирното православие“.

На първото закрито заседание в храма „Христос Спасител“ (29 ноември 2017 г.) на Архиерейски събор на РПЦ Банченският епископ се обърна публично към патриарх Кирил с призив Руската православна църква  да излезе официално от международната организация „Световен съвет на църквите“, както и да анулира Хаванската декларация, подписана от патриарх Кирил на срещата с Римския папа Франциск. Обръщението e в подкрепа на писмото на монасите от Киево-Печерската лавра, които също призоваха Предстоятеля на РПЦ незабавно да преустанови членството на Руската църква в „Световния съвет на църквите“ и да прекрати икуменическите контакти.

Съвсем очевидно, такава позиция споделя и Предстоятелят на Украинската православна църква митрополит Онуфрий.

Докато продължава посещението на чудотворната икона на Божията Майка „Боянска“ от Украйна в редица български градове, в сградата на Софийската света митрополия архиепископ Лонгин се срещна с патриарх Неофит. Високият гост предаде благопожеланията на предстоятеля на Украинската православна църква митрополит Онуфрий и изрази дълбоката си радост от традиционно добрите взаимоотношения между Българската православна църква и Украинската църква.

Архиепископ Лонгин разказа също, че украинската Боянска икона помага и извършва множество чудеса на всички прибягващи към света Богородица в молитва.

В началото на седмицата (на 27 и 28 май) чудотворната икона на Майката Божия „Боянска” беше изложена за поклонение в храмовете „Възнесение Господне“ и „Успение Богородично“ в Ботевград, след което във вторник вечерта иконата ще отпътува за Етрополе.

 

 

 

1 Всемирното Православие - ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ И БАНЧЕНСКИЯТ АРХИЕПИСКОП ЛОНГИН ОТСЛУЖИХА АРХИЕРЕЙСКА СВЕТА ЛИТУРГИЯ ПРЕД ЧУДОТВОРНАТА БОЯНСКА ИКОНА НА СВ. БОГОРОДИЦА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 Всемирното Православие - ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ И БАНЧЕНСКИЯТ АРХИЕПИСКОП ЛОНГИН ОТСЛУЖИХА АРХИЕРЕЙСКА СВЕТА ЛИТУРГИЯ ПРЕД ЧУДОТВОРНАТА БОЯНСКА ИКОНА НА СВ. БОГОРОДИЦА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 Всемирното Православие - ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ И БАНЧЕНСКИЯТ АРХИЕПИСКОП ЛОНГИН ОТСЛУЖИХА АРХИЕРЕЙСКА СВЕТА ЛИТУРГИЯ ПРЕД ЧУДОТВОРНАТА БОЯНСКА ИКОНА НА СВ. БОГОРОДИЦА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

60906002_2408304612555837_8105782483708018688_o Всемирното Православие - ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ И БАНЧЕНСКИЯТ АРХИЕПИСКОП ЛОНГИН ОТСЛУЖИХА АРХИЕРЕЙСКА СВЕТА ЛИТУРГИЯ ПРЕД ЧУДОТВОРНАТА БОЯНСКА ИКОНА НА СВ. БОГОРОДИЦА