60209760_2387854311267534_5190158069555789824_o Всемирното Православие - ЗА ПРАЗНИКА НА ЛОВЕЧ – СКЪПИ ГОСТИПо повод 11 май, денят на св. равноапостоли Кирил и Методий, който е и празник на гр. Ловеч, новият катедрален храм, носещ името на славянобългарските просветители, прие скъпи гости от България и чужбина. Св. Божествена литургия отслужиха Ловчанският митрополит Гавриил и митрополит Евлогийпрофесор в Московската духовна академия, както и много духовници, сред които схиархимандрит Никон от руския манастир „Св. вмчк Пантелеймон“ на Света Гора Атон.

Митрополит Евлогий беше награден от митрополит Гавриил с ордена на Ловчанска св. митрополия „Св. Новоселски мъченици“, а схиархимандрит Никон с плакет-икона на същите св. Мъченици.

Тържествата продължиха и през следващите два дни: на 3 Неделя след Пасха на св. Мироносици – със св. Божествена литургия в препълнения нов храм в Ботевград „Успение Богородично“, а в понеделник – със среща на християни с митрополит Евлогий и схиархимандрит Никон в Ловеч.

Пълно описание на светлия празник може да бъде прочетено на сайта на Ловчанска епархия:

Богат снимков материал за събитието може да бъде разгледан на страницата на Ловчанска епархия във Фейсбук тук.