2 Всемирното Православие - НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА ЦЪРКВАТА „ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН” В СОФИЯВ съботния ден на 1 октомври мнозина бяха станали рано, за да се потопят в благодатта на празника Покров Богородичен в едноименния столичен храм. Светата Божествена литургия беше водена от Негово Преосвещенство Стобийския епископ Наум – секретар на Св. Синод на Българската православна църква. В богослужбата взе участие храмовото духовенство начело с предстоятеля иконом Николай Танев.

 

Честването на празника води началото си от 910 година. Сарацини и араби били пред стените на Цариград и заплашвали да превземат столицата. Било събота срещу неделя и голямо множество народ се събрал на молитва във Влахернския храм. Ту се пазела като свещена реликва една от одеждите на Светата Богомайка. Присъствали св. патриарх Тарасий, император Лъв Мъдри и императрицата. По време на нощното бдение преп. Андрей Христа ради Юродиви и ученикът му Епифаний видели св. Богородица в божествена слава във въздуха, придружена от св. Йоан Предтеча, св. Йоан Богослов и ангелски сонм. Тя закриляла със светия си омофор народа и се молела на своя божествен Син. Това чудо станало известно на присъстващите и те с радостно сърце започнали да прославят Всемирната Застъпница. Молитвата била чута, враговете били прогонени от страната, а Църквата установила ежегодното честване на това чудно събитие.

В поздравителното си слово еп. Наум подчерта, че този празник ни напомня как ангелите и светиите вземат участие в живота на хората, че те от небето се грижат за нашето спасение и ползват своето могъщество и близост до благодатния Божий престол, за да помагат на нас, изгубените в житейските бури. Вярваме още, каза той, че и небесните сили присъстват заедно с нас в храма, тъй като тук винаги присъства техният небесен Цар и Господ. Ние не ги виждаме, но те ни виждат, виждат нашите мисли и желания. Архиереят призова по-често да посещаваме Божия храм и да стоим в него по ангелски, защото само така можем да очакваме попечение за душите ни.

Празникът ни показва св. Богомайка не на трон, а молеща се. Тъй и ние да се поучим от нея в това, от което най-много имаме нужда – от молитвата, тъй като истинската молитва е сладка и питателна – каза архиереят.

Кой от присъстващите на чудното събитие се е удостоил да съзерцава Пресветата Дева? Във Влахернския храм присъствал много народ: императорът познат със своята мъдрост, патриархът, който заради своя свят живот бил причислен към лика на светиите, имало богати и славни хора. Но нито един от тях не видял това, което ставало във въздуха. Освен св. Андрей и неговият ученик Епифаний – хора най-последни и по време на техния земен живот много презрени. Подвижническият живот на светите прозорливци до такава степен изострил духовните им чувства, че от тях не могло да се укрие присъствието на небесните същества и те се удостоили да видят това, което превишава всеки ум.

Изпълнен с познания за света, умът естествено сияе, но това сияние в голяма степен заслепява човека и той вместо да види с благодарност и смирение светлината Божия, започва да мисли, че сиянието, което се излъчва от него, е негово собствено. „Никой да не се мами, ако някой от вас мисли, че е мъдър на тоя свят, нека стане безумен, за да стане мъдър” – ни учи св. ап. Павел.

По-нататък владиката говори това, че който се води от смирението, на всички свои познания гледа като на незаслужен дар Божий, защото у него няма причина за горделивост. А при това самата земна мъдрост, усвоена правилно, скоро довежда човека до границата на познанието и чувствайки нужда са отиде по-надалече, сама преподава на човека вяра, т.е. отстъпва мястото на святото безумство у Бога.

Да се докоснем и да разсъдим върху още някои обстоятелства на чудното явяване на Пресветата Дева – призова еп. Наум. - Защо това явление не било забелязало и от такъв човек като патриарх Тарасий, защо св. Андрей, съзерцавайки видението, бил преизпълнен най-вече с радост, а св. Епифаний - със страх? Целта на християнските поучения се състои в това да представят всичко онова, което касае разглеждания предмет, а също и да подтикнат към собствено размишление слушателите. Който към слушането присъединява собственото размишление, у него и от малкото излиза много, а който само слуша и не размишлява, за този и многото бива безполезно.

Владиката поздрави присъстващия народ от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим; предстоятеля на храма, посветен на Покрова на Божията Майка, неговите събратя свещенослужители и всички, които се трудят, пеят и изпросват от св. Богородица тук, под нейния благодатен покров, своите молитви. Беше отправено молитвено благопожелание Пресветата Дева да простре своя покров върху всички нас, да ни бъде застъпница и ходатайка пред Небесния Цар и ни научи на смирена молитва, та чрез нея да изпросваме благодатните Христови дарове.

1-ви октомври е празник и на църковните певци. На този ден се чества паметта на св. Роман Сладкопевец и на св. Йоан Кукузел, които получили свише божествената дарба да пишат и да пеят духовни песни, с които се украсява богослужението и до днес. В тропара на преп. Роман Сладкопевец например той се нарича „красота църковна” и се призовава да предаде на желаещите от неговото божествено дарование.

След края на св. Литургия, на която към св. Христови Тайни пристъпиха много вярващи, присъстващите бяха поканени на водосвета, с който се откри църковно-просветната година в Енорийския център към храма. В краткото си слово след това Стобийският еп. Наум пожела знанията по библейска история, катехизис, дърворезба, иконопис, източно пеене и пр., придобити тук, да не остават само за личностно обогатяване, а да се предават и на други, тъй като Църквата се нуждае от подготвени кадри за спасителната си мисия.

 

 

1 Всемирното Православие - НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА ЦЪРКВАТА „ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН” В СОФИЯ

 

3 Всемирното Православие - НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА ЦЪРКВАТА „ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН” В СОФИЯ

 

4 Всемирното Православие - НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА ЦЪРКВАТА „ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН” В СОФИЯ

 

Четене на св. Евангелие

Четене на св. Евангелие

 

Велик вход

Велик вход

 

7 Всемирното Православие - НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА ЦЪРКВАТА „ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН” В СОФИЯ

Символът на вярата

 

9 Всемирното Православие - НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА ЦЪРКВАТА „ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН” В СОФИЯ

„Отче наш, Който си на небесата...”

 

10 Всемирното Православие - НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА ЦЪРКВАТА „ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН” В СОФИЯ

Чудотворната икона „Покров Богородичен”

11 Всемирното Православие - НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА ЦЪРКВАТА „ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН” В СОФИЯ

Хлебни приноси

 

12 Всемирното Православие - НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА ЦЪРКВАТА „ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН” В СОФИЯ

Молитва пред чудотворната икона „Св. Богородица – Неувяхващ цвят”

 

13 Всемирното Православие - НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА ЦЪРКВАТА „ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН” В СОФИЯ

Свето Причастие

 

13a Всемирното Православие - НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА ЦЪРКВАТА „ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН” В СОФИЯ

Иподякони

 

14 Всемирното Православие - НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА ЦЪРКВАТА „ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН” В СОФИЯ

Анафора

 

16 Всемирното Православие - НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА ЦЪРКВАТА „ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН” В СОФИЯ

Предстоятелят на храма иконом Николай Танев

 

15 Всемирното Православие - НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА ЦЪРКВАТА „ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН” В СОФИЯ

Водосвет за началото на църковно-просветната година в Енорийския център „Покров Богородичен”