IMG_4857 Всемирното Православие - НА 15 ЮЛИ ПОЧИТАМЕ СВЕТИТЕ МЪЧЕНИЦИ КИРИК И ЮЛИТА,  ПРАЗНУВА И ГРАД БАНКЯ

На 15 юли единственият храм в Софийска епархия, който носи името на светите мъченици майка и син – „Свв. Кирик и Юлита”, едва побра дошлите за празника жители на Банкя, представители на общинското ръководство на града и вярващи от близката столица. Утренята оглави предстоятелят на храма прот. Василий Топузлиев, а св. Литургия – Знеполският епископ Йоан, викарий на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Участие в службата взеха новоизбраният протосингел на св. Софийска митрополия, ставроф. иконом Ангел Ангелов, свещеници от Софийска епархия и от столични храмове.

В проповедта си за празника Знеполският епископ Йоан посочи, че Бог е избрал 12-те свои ученици и още 70 апостоли, които да свидетелстват за Истината. Както капката пада в морето и раздвижва водата, така и учението Христово раздвижва тогавашния свят. Владиката цитира Евангелието на св. ап. Лука (10:21): В оня час се зарадва духом Иисус и рече: прославям Те, Отче, Господи на небето и на земята, задето си утаил това от мъдри и разумни, а си го открил на младенци. Тези младенци във вярата, за които става дума, са имали голяма ревност по Бога, затова са разбрали, че Христос е Синът Божий. Докато мъдреците не могли да разберат нещо много съществено – че Бог е любов.

Еп. Йоан призова да приемем като младенци Царството Божие – с чистота, висока нравственост и смелост в изповядване на Словото. По примера на днес празнуваните свети мъченици – Кирик и майка му Юлита, посечени в Тарс Киликийски през 304 г., по времето на римския император Диоклетиан. Малкият Кирик, който бил младенец и по възраст, едва 3-годишен, поискал да защити майка си и започнал да удря по лицето мъчителя, като заявил, че и той е християнин. Заради това детето било хвърлено от високите стълби и ги обагрило с кръвта си. Св. Юлита прославила Господа, че станала свидетелка на мъченическата смърт на своя син. След много мъчения и тя последвала сина си в Царството небесно.

Владиката подчерта, че житието на светите Кирик и Юлита е много близко до човешката душа. Колко майки могат да се похвалят, че са възпитали така децата си, колко от родителите са обикнали децата си както Христос ги е обикнал, колко са изпълнили дълга си  - детето им да усети благодатта на домашната Църква.

В града на днешния министър-председател на България, г-н Бойко Борисов, еп. Йоан отново постави въпроса за необходимостта от близост на Църквата и училището, което не е нещо ново, а е завръщане към високите нравствени критерии на някогашното българско училище.

В заключение владиката се обърна с благодарност към предстоятеля прот. Василий Топузлиев, заради извършваната религиозна просвета в храма, благодари на певците, дарителите, общинското ръководство, на целия богомолен народ, който в горещия юлски ден беше дошъл да почете подвига на светите мъченици Кирик и Юлита и да изпроси молитвеното им застъпничество за себе си и близките си пред Бога.

Тържеството завърши с многолетствие и водосвет за здраве и прогонване на всичко вражеско.

Църквата „Св.св. Кирик и Юлита” в Банкя

Храмът е осветен през 1932 г. от Софийския митрополит Стефан, бъдещия Български екзарх. През 2009 г. , благодарение на спонсори и дарения на граждани, е направен основен ремонт. Светиня е наскоро донесената частичка от мощите на св. Кирик.

Малко известен факт е, че един от инициаторите за построяването на храма, прот. Исак Панайотов, чиято снимка е поставена вдясно при входа, е мъченик за вярата Христова от най-ново време. 40-годишният образцов свещеник изчезва през 1944 г. и след време става ясно, че е бил жестоко мъчен и убит от комунистите. Мъченическото му житие е описано в поредицата на игумения Валентина Друмева „Български свещеници - мъченици и изповедници за вярата от най-ново време”.

1%20(1) Всемирното Православие - НА 15 ЮЛИ ПОЧИТАМЕ СВЕТИТЕ МЪЧЕНИЦИ КИРИК И ЮЛИТА,  ПРАЗНУВА И ГРАД БАНКЯ

Посрещане на владиката

 2%20(2) Всемирното Православие - НА 15 ЮЛИ ПОЧИТАМЕ СВЕТИТЕ МЪЧЕНИЦИ КИРИК И ЮЛИТА,  ПРАЗНУВА И ГРАД БАНКЯ

 Знеполският еп. Йоан и иконом Милко Топузлиев

 4%20(2) Всемирното Православие - НА 15 ЮЛИ ПОЧИТАМЕ СВЕТИТЕ МЪЧЕНИЦИ КИРИК И ЮЛИТА,  ПРАЗНУВА И ГРАД БАНКЯ

 Четене на Евангелието

 5 (2).JPG - 85.09 Kb

 Велик вход

 6%20(2) Всемирното Православие - НА 15 ЮЛИ ПОЧИТАМЕ СВЕТИТЕ МЪЧЕНИЦИ КИРИК И ЮЛИТА,  ПРАЗНУВА И ГРАД БАНКЯ

  Празничен водосвет

 IMG_4789.JPG - 92.23 Kb

 IMG_4801.JPG - 84.69 Kb

 IMG_4820.JPG - 91.59 Kb

 IMG_4835.JPG - 86.39 Kb

 IMG_4840.JPG - 81.89 Kb 

IMG_4844.JPG - 67.63 Kb