1a Всемирното Православие - ПАТРИАРШЕСКИ БЛАГОСЛОВ  ЗА ПРАЗНИКА НА СВ. ВМЦА  МАРИНА

На 17 юли, в разгара на летните горещници, когато Православната църква чества паметта на св. вмца Марина, в олтара на възстановения преди две години храм на нейно име в двора на св. Софийска Митрополия молитвено присъства Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Службата беше водена от Знеполския еп. Йоан, патриаршески викарий, протосингела ставроф. ик Ангел Ангелов, ик. Александър Георгиев, предстоятел на храм „Св. Кирил и Методий“, и дякон Иван Петков. 

Сред богомолния народ присъстваха архим. Дионисий и преподаватели от Богословския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. На клира бяха едни най-изявените преподаватели по източно пеене, свещеници и църковни певци в столицата.

В словото си за празника протосингелът ставроф. ик Ангел Ангелов подчерта как, въпреки че била толкова огорчавана за вярата си в св. Троица, въпреки че пръв гонител станал собственият й баща, идолски жрец, светата мъченица била винаги радостна - поради искрената си любов към Бога тя се отрекла от себелюбието си. Със своята красота 16-годишната девойка можела да има всички земни блага, но тя оставила всичко, за да стане Христова невеста. Едно искала тя – св. Тайнство Кръщение. Но по времето на император Диоклетиан свещениците били масово избивани, затова не било лесно да се намери духовник, който да я кръсти. Търпейки нечувани мъчения, огнената Марина, както още е известна светицата, молела Бога да получи водно кръщение. За да се поругае с желанието й, мъчителят Олимврий, на когото тя отказала да стане жена, я хвърлил вързана в огромна каца с вода, но вместо да се удави, веригите й сами паднали, а над кацата, превърнала се в кръщелен купел, възсиял кръст и бяла гълъбица със златен венец закръжала над главата на мъченицата

На иконите св.вмца  Марина се изобразява как побеждава дявола и това не е случайно. Както се чете в акатиста й, епархът я заключил в тъмница, където сам князът на мрака се явил в образ на змей, искайки да я уплаши. Но със силата на Кръста чистата дева отблъснала нападението на самия дявол и с това приела благодат да прогонва нечистите духове. Известно е, че от мощите на св. вмца Марина се изцеляват бесновати и душевноболни. Светицата е почитана като избавителка от напасти и беди, от несправедливо осъждане и беззаконна присъда, от клевети, тя изцелява болни, утешава скърбящи, изправя живеещи в грехове, спасява от глад, запазва посевите от стихии и вредители.

В края на службата Негово Светейшество патриарх Максим поздрави сърдечно всички със светлия празник и пожела по молитвите на св. вмца Марина Бог да благослови със здраве и благопреуспяване в живота присъстващите, техните семейства и целия български народ.

 

 1b.JPG - 117.00 Kb

 

 2.JPG - 97.56 Kb

 3.JPG - 119.56 Kb

 

 3a.JPG - 104.55 Kb

 

 5.JPG - 116.68 Kb

 

 6.JPG - 117.16 Kb

 

 6a.JPG - 113.51 Kb

 

 15.JPG - 110.87 Kb

 

 

 7.JPG - 108.59 Kb

 

 9.JPG - 57.24 Kb

 

 10.JPG - 117.77 Kb

 

 12.JPG - 126.85 Kb

 14.JPG - 102.47 Kb

 

 16.JPG - 121.12 Kb

 

 17.JPG - 109.67 Kb