1%20(1) Всемирното Православие - ПАТРИАРХ МАКСИМ УПРАВЛЯВА 40 ГОДИНИ С МЪДРОСТ И ЛЮБОВ БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА!

На 2 юли, събота, в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” Пловдивският митрополит Николай отслужено тържественото всенощно бдение, предшестващо съборната св. Литургия по случай 40 години от интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Бог благоволи радостта на Предстоятеля на нашата Църква, както и на всички присъстващи да бъде пълна – с благословението на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, монах Никодимос от атонския манастир "Св. ап. Павел", донесе в София мощите на св. Максим Изповедник, пазени в обителта. 

На 3 юли, неделя, Божествената света литургия оглави сам нинездравстващият 96-годишен Български патриарх Максим. В службата взеха участие представители на всички братски православни поместни Църкви, митрополите и епископатът на БПЦ, духовници и голям брой вярващи от цяла България. Присъстваха двама предстоятели на православни сестри Църкви: архиепископ Хризостом от Кипър и Пражкият митрополит Христофор, който е глава на Православната църква на Чехия и Словакия. Свои архиереи бяха изпратили Цариградската, Александрийската, Йерусалимската, Руската, Сръбската, Румънската, Грузинската патриаршия, Гръцката и Албанската архиепископия, Полската митрополия. Присъстваха гости от Русия, Грузия и Румъния.

В Синодалното послание по случай този паметен за църковната летопис ден беше припомнен пътят на мъдрия и достоен кормчия на българската Църква в ту спокойното, но по-често бурно море на събитията през последните 40 години. Време благословено, но и усилно, белязано с язвата на църковното разделение, но и с радостта от жадуваното единство. В обстановка на безмилостна агресия от най-различни противохристиянски и противоправославни пропаганди, тежка и упорита съпротива по въпросите на религиозното образование и обществения морал, неразбиране, а много често  - и открита враждебност, даруваният ни от Бога патриарх неизменно води църковния кораб във вярната посока, полагайки, подобно на Пастира на пастирите, душата си за своите овци. Посланието завърши с молитва Господ да не отнема от нас своето благословение и както и досега, винаги да ни дарява с достойни първойерарси.

След това Българският патриарх и Софийски митрополит отслужи благодарствен молебен за великите Божии благодеяния лично към него, Църквата и народа ни.

От името на епархийските митрополити слово произнесе Видинският митрополит Дометиан. Той разказа какво огромно значение е имала Троянската св. обител за бъдещия български патриарх: тук той е кръстен, тук е възраствал и разгарял вярата си в Бога и любовта си към Родината. Митрополитът подчерта една основна добродетел на нашия първойерарх – изключителната му скромност в личния му целомъдрен живот и умението му да бъде благодарен. Цитирани бяха думите на патриарх Максим при интронизацията му през 1971 г.: „На тебе, Боже, ще се уповавам вовеки!”, на които той остава верен. Като един от венците на първосветителството му дядо Дометиан изтъкна канонизацията на Баташките и Новоселските мъченици през тази пролет – такъв голям сонм застъпници за народа ни пред престола на Господен! В заключение митрополитът благодари за отеческата любов, снизхождение и мъдрост, с които патриархът подкрепя молитвено епархийските трудове на работещите на Христовата нива свои събратя.

В ответ патриарх Максим изрече: „Слава Богу!” и определи 40-годишното си служение като скромно. Воден от библейската мъдрост: „Не искай от Господа власт, нито от царя почетно място”, той разказа, че е станал първойерарх не по свое желание, и че е приел избора като изпълнение на отговорно църковно послушание: „Да държа руля на св. Кораб и в покой, и в буря по Господните пътища на неспокойното житейско море”. Подчерта, че най-важното за него е било да пази като зеницата на очите си неизменни каноните и истините на св. Православие. Каза, че по пътя си на първосветител се е стараел да следва завета на св. ап. Петър: „Бъдете единомислени”, а в трудностите си припомня, че силата на Бога се в немощ проявява. В заключение патриархът цитира евангелските слова: Не нам, Господи, а на Твоето име дай слава, заради Твоята милост, заради Твоята истина! Какво да въздам на Бога за всичките му благодеяния към мен! Накрая се помоли: „Моля ви, братя, да ми спомагате в молитвите си за мен пред Бога. Амин!”

Тържеството завърши с многолетствие за здраве и духовна бодрост.

 

 На Многая лета, Светейши Владико!

 

 

 На снимката най-горе: Патриаршески благослов 

 

 1a.JPG - 122.92 Kb

 Сребърното ковчеже с мощите на св. Максим Изповедник, който и с блестящите си богословски трудове, и с мъченическата си смърт доказа вярата си в Бога;

 

 2 (1).JPG - 122.28 Kb

 Na%20mnogaia%20leta! Всемирното Православие - ПАТРИАРХ МАКСИМ УПРАВЛЯВА 40 ГОДИНИ С МЪДРОСТ И ЛЮБОВ БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА! 

 

 5.JPG - 113.08 Kb

 

 6.JPG - 128.64 Kb

Поклонението пред мощите на св. Максим Изповедник ще продължи до 5 юли.

 7.JPG - 101.79 Kb

 

 8.JPG - 118.30 Kb

 

 9 (1).JPG - 111.85 Kb

 

 10 (1).JPG - 114.05 Kb

 

 

 

 13 (1).JPG - 88.47 Kb

 

 16.JPG - 85.71 Kb

 

 Четене на св. Евангелие

 

 

 17.JPG - 97.00 Kb

 

 18.JPG - 92.33 Kb

 19.JPG - 83.77 Kb

 Н.в. Симеон Сакскобурготски чете Символа на вярата, вдясно от него са президентът на Република България г-н Георги Първанов и председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева