patr%20maksim%20i%20us%20poslanik Всемирното Православие - Светейшият Български патриарх Максим прие новоназначения посланик на САЩ в България Джеймс Уорлик

Новоназначеният посланик на САЩ в България Джеймс Уорлик бе на официално посещение в Синодната палата на Българската православна църква, където бе приет от предстоятеля на БПЦ Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. На срещата присъстваха и Техни Преосвещенства Стобийски еп. Наум, главен секретар на Светия Синод, и Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит.

По време на едночасовата среща, която премина топло и задушевно, патриарх Максим запозна госта си с древната история на Българската православна църква и съвременното й състояние, както и с важното значение, което е имала и има родната ни Църква за духовността на нашия народ. Той изрази задоволството си, че през последните години Църквата ни се радва на възход във всяко отношение: усилено храмостроителство, умножаване числеността на клира и монашестващите. „Особено радващо е - каза патриарх Максим, – че все повече вярващ народ изпълва храмовете ни по време на богослужения, и все повече хора се стремят да живеят съгласно евангелските заповеди и православната традиция."

 

Негово Светейшество покани високия си гост да посети прекрасните православни светини в страната ни - древните и благолепни храмове и манастири, като го увери, че навсякъде ще бъде посрещнат с внимание и любов.

В отговор г-н Уорлик каза, че за него като вярващ християнин е изключителна чест и привилегия да се срещне с предстоятеля на една толкова древна и богата на традиция и духовност Църква. Той увери своя домакин, че като представител на САЩ в България възнамерява да контактува не само с правителството, но и с Църквата, защото би желал да опознае традициите и душевността на българския народ, и че БПЦ може да разчита на неговата подкрепа и съдействие във всяко отношение. Негово Превъзходителство г-н Уорлик каза още, че би се радвал не само да разгледа православните светини, но и да присъства на православни богослужения, оглавявани от Негово Светейшество и другите архиереи на БПЦ. Светейшият патриарх прие с радост това желание и бяха направени конкретни договорки.

Първойерархът на БПЦ благопожела на негово превъзходителство г-н Уорлик успех в неговата мисия и го увери, че по време на престоя си в страната ни той ще усети богатата душевност на нашия народ и неговия стремеж по евангелски да живее в мир и любов с всички хора и народи.

В края на срещата патриарх Максим подари на високия си гост албум за българските православни манастири, юбилейното издание за живота и служението на Негово Светейшество патриарх Максим, както и албум с православни песнопения.

Текст и снимки: Александра Карамихалева

Източник: БПЦ - Българска Патриаршия