manastir_chepinci Всемирното Православие - С нов енорийски свещеник и ефимерий на манастира „Св. Три светители” се сподобиха жителите на с. ЧепинциИзточник:  http://bg-patriarshia.bg

     Автор: Васела Игнатова 

     Снимки: Андрей Касабов 

 

Празникът на св. Три светители е особено почитан от жителите на софийското с. Чепинци, тъй като в близост до селото има манастир, който на този ден отбелязва своя храмов празник. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим тържествената св. Литургия в манастирския храм бе предстоявана от Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с Негово Преосвещенство бяха свещеник Емилиян Константинов, предстоятел на столичния храм „Св. пр. Илия” в кв. "Дружба", свещеник Димитър Москов от същия храм, свещеник Радосвет Станев от храм „Св. Димитър”, досегашен духовник на селото, свещеник Ириней (Мирослав Митов), свещеник Борис Петров, енорийски свещеник на с. Негован и дякон Любомир Стоянов.

liturgija_chepinci Всемирното Православие - С нов енорийски свещеник и ефимерий на манастира „Св. Три светители” се сподобиха жителите на с. ЧепинциЕнориаршите на Чепинската енория, дошли в множество в манастира, бяха особено възрадвани, защото на тъй почитания от тях храмов празник беше представен и новият ефимерий на св. обител - свещеник Ириней, който ще бъде и енорийски свещеник на селото. Този нов духовен пастир на енорията е роден в с. Негован, Софийско, през 1982 г. с името Мирослав Ангелов Митов. При дяконското си ръкоположение приема името Ириней, на своя небесен покровител св. Ириней Лионски. С отличен успех през 2002 г. завършва пълния петгодишен курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”, а след това получава бакалавърска степен в Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии в София. През 2008 г. получава и магистърска степен по бизнес комуникации в същото учебно заведение.

 

Негово Преосвещенство му благопожела здраве, духовни сили, търпение и мъдрост при обгрижването на поверената му енория.

Преди края на св. богослужба епископ Йоан отличи с офикия „протойерей” свещеник Димитър Москов от столичния храм „Св. пр. Илия”, който изпълняваше досега ефимерските задължения в манастира.

След края на св. Литургия по традиция в двора на манастира бе извършен водосвет за здраве и преуспяване на всички християни. Манастирското тържество продължи с празнична трапеза, от която вкусиха всички присъстващи.