Патриаршески слова и обръщения

3D4F2C1EB116F97E3F5400AC2EBAD51E Всемирното Православие - Патриаршески слова и обръщенияДО НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО

ПОРФИРИЙ

АРХИЕПИСКОП ПЕЧКИ,

МИТРОПОЛИТ БЕЛГРАДСКО-КАРЛОВСКИ,

ПАТРИАРХ СРЪБСКИ

Белград

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО, ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! 

С болка научихме за трагичния инцидент в гр. Белград, при който ученик хладнокръвно посяга и чрез огнестрелно оръжие отне живота на свои съученици и учители.

Голяма е тъгата ни от случилото се! Трагичният инцидент отново ни припомня, че най-сигурното е само и единствено Господ Иисус Христос, Който „е същият вчера, и днес, и вовеки“ (Евр. 13:8).

50341272986_399a0469f8_c-fill-600x400 Всемирното Православие - Патриаршески слова и обръщенияВъзлюбени в Господа братя и сестри, скъпи ученици!

С архипастирска любов и всесърдечни благопожелания приветстваме всички вас – учители, ученици и служители в администрацията на българските училища, с началото на новата учебна година, като молитвено изпросваме от Всеподателя Бога тя да бъде здрава и успешна, мирна и благословена за вас и вашите семейства.

ДО НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ЛОВЧАНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ ГР. ЛОВЕЧ

thumbwm-1-14 Всемирното Православие - Патриаршески слова и обръщенияСърдечно Ви поздравяваме по случай благословената 70-годишнина от Вашето рождение!

Благопожелаваме от Бога крепко здраве, бодър дух и дълголетие изпълнено с много ревност по Божието дело и достигане на „пълната възраст на Христовото съвършенство“ (Еф. 4:13). С нарастване броя на годините все повече осъзнаваме, че единствената ни надежда е в „Христа разпнатия“ (IКор. 1:23), чрез Когото „живеем, и се движим, и съществуваме“ (Деян. 17:28).

3EFA243F5FB9A7809C2DE3AF20CEF53D Всемирното Православие - Патриаршески слова и обръщенияВАШИ ПРЕОСВЕЩЕНСТВА, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,

СКЪПИ УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ, ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Светлият празник на нашата просвета и култура и на славянската писменост отново ни събира, за да изразим вечна благодарност и признателност към светите братя Кирил и Методий, които в съдбовни за народа ни дни и години изнамериха азбука и положиха началото на писменост, пребъдваща и до днес и определяща духовния и културен облик на православна България.

220px-Building_of_the_Holy_Synod_of_the_Bulgarian_Orthodox_Church Всемирното Православие - Патриаршески слова и обръщенияДО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНИТЕ МИТРОПОЛИТИ, ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД НА БПЦ-БП

Ваши Високопреосвещенства,

Във връзка с епидемиологичната обстановка в страната и опасността от заразяване с коронавирус - COVID-19, за да се избегнат предпоставки за заразяване на вярващите и превантивното осигуряване на възможно най–безопасното състояние на храмовете,

П Р Е П О Р Ъ Ч В А М Е:

images?q=tbn:ANd9GcTQvB7kJ6yDwf2ObPJZQeVe1n71ke8bzdxOag&usqp=CAU Всемирното Православие - Патриаршески слова и обръщенияДнес, когато св. Православна църква чества паметта на преп. Максим Изповедник и св. мъченик Неофит, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отбеляза именния си ден в митрополитската столична катедрала „Св. великомъченица Неделя“. Сайтът „Всемирното православие“ го поздравява и му пожелава здраве, духовна бодрост и сили, за да води светата ни Църква и всички нас, които сме в църковния кораб, по верния път на спасението.


2Q== Всемирното Православие - Патриаршески слова и обръщенияВаши Преосвещенства,

Боголюбиви отци,

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Православна църква,

С вяра във Всемилостивия Бог и неизменно упование в Неговия благ промисъл за всекиго от нас и за цялото творение изпращаме още една година от даруваното ни свише историческо време, за да влезем в следващото Новолетие с чиста радост и нова надежда – надежда за лично и обществено благопреуспяване, за мир и благоденствие на скъпия ни народ и прекрасното ни Отечество.

 

images?q=tbn:ANd9GcTw6T9RDuCFbtMbUi4aR8CPdWsx9TuQWk31VQ&usqp=CAU Всемирното Православие - Патриаршески слова и обръщенияОБИЧНИ УЧЕНИЦИ,

Настъпи денят, когато мнозина от вас ще прекрачат прага на българската духовна школа - училището, мястото, където ще ви бъдат преподадени множество полезни знания. Приемайте тези знания с любознателност и с ревност следвайте онова, което ви изгражда като достойни българи и граждани на обичната ни Родина.

DSC_0210 Всемирното Православие - Патриаршески слова и обръщения7D60A0CACFBD0458D2CB1DB5766F9D88 Всемирното Православие - Патриаршески слова и обръщенияВАШИ ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА,

Събрани в скъпата за сърцата ни Троянска света обител, с едно сърце и една уста възхваляваме и прославяме Пресветата наша Владичица и Приснодева Богородица. Прекланяме се пред нейния пречист свят образ и в трепетно вълнение се присъединяваме към ангелското войнство и апостолския лик, за да станем свидетели заедно с цялата Божия църква на тайната на дивното и славно нейно Успение.

Z Всемирното Православие - Патриаршески слова и обръщения16 Всемирното Православие - Патриаршески слова и обръщенияСкъпи деца, Христос воскресе!

В този празничен за вас ден, когато се отбелязва Международният ден на детето, отправяме своя патриаршески и архипастирски благослов, като се молим още по-усърдно на Всеподателя Бога за всички вас.

В дни като днешния трябва да насочваме поглед и внимание към онази истина, казана ни от Спасителя, че трябва да бъдем като деца, за да влезем в Царството Небесно.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре