Синодални Послания

C8CAFDFD9F8B4930B3F4EBE711F83885 Всемирното Православие - Патриаршески и Синодални посланияВъзлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

В началото на миналото столетие, към края на 1905 г., едно откритие предизвиква небивало оживление в църковния ни живот, изблици на чиста радост и въодушевление и всенародна прослава на Божието име. При разкопки в притвора на съборния храм на Бачковската света обител, извършени по инициатива на тогавашния игумен – йеромонах, а по-късно архимандрит Паисий (Пастирев), са открити и удостоверени гробът и мощите на небесния покровител, молитвен застъпник за православния български род и последен български патриарх от епохата на Средновековието – дивния и всеправославно почитан св. Евтимий Търновски.

3C4D9B77957094C7ECA3BA1508E1EB64 Всемирното Православие - Патриаршески и Синодални посланияОсобено мнение на Видинския митрополит Даниил, заявено в заседание на Св. Синод, пълен състав, прот № 5/03.10.2023 г.

 На заседанието на Св. Синод, пълен състав, прот. № 5/03.10.2023 г., ние изразихме несъгласие с първа точка на решението относно казуса с храма-подворие Св. Николай, гр. София, а именно:

Подкрепя напълно писмото и действията на Българския патриарх в качеството му на Софийски митрополит по отношение на храма-подворие „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в София, и изпращането на писмото до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре