Новините от България

sv_marko_preslavski_sv_petka_final Новини - БългарияБратя и сестри,

На 28 януари в манастира „Свети Пантелеймон" (в местността „Патлейна", гр. Велики Преслав) ще бъдат отслужени света Божествена литургия и Последование на светия и богоносен наш отец Марко Преславски митрополит, почитан от българските християни в далечното ни минало.

 

58E36ACBD0FC0DA4435E3663A32D7929 Новини - БългарияНа 21 януари, когато Българската православна църква чества паметта на св. Максим Изповедник и св. мъченик Неофит, Светейшият Български патриарх Неофит отбелязва своя имен ден.

Празнична Св. Литургия бе отслужена в митрополитския храм-параклис "Св. Марина" оглавена от протойерей Петър Славов в съслужение с протодякон Деян Коруноски, при молитвеното участие на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод.

62058A7C8AC96E679E47976934E891B3 Новини - БългарияНа 20 януари, когато Българската православна църква чества паметта на светия патриарх Евтимий Търновски, в Софийска св. митрополия започна първото заседание на Св. Синод на БПЦ-БП за новата 2023 г., под председателството на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

valentina drumeva

Скъпи читатели,

На днешния ден нека се помолим горещо за вечното спасение на схимон. Възкресия (Валентина Друмева), която беше и си остава за нас, нейните духовни чеда, въплъщение на Христовата вяра и пример за истинно монашеско служение и национален будител!

Бог да я прости и да я дари с живот вечен!

 

ИЗ ИСТОРИЯ НА НЕДЕЛНОТО УЧИЛИЩЕ при Девическия манастир „Св. Въведение Богородично”

в гр. Калофер. АТЕИСТИЧНАТА НОЩ

Атеистичната нощ беше дълга, почти половин век. В това тъжно време се правеха често отчаяни, но винаги със силен натиск, опити да се изтрие религиозното съзнание в душите на хората и да се замени с вяра в нищото. Не можеше да се спори и доказва истината, понеже безбожието се налагаше от самата атеистична държавна власт.

 В началото на месец ноември комисия от експерти, журналисти и общественици към Общинския съвет по наркотични вещества – Благоевград номинира книгата „Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952). Българският отец Йоан Кронщадски“ за награда с почетна грамота в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“. Той е в памет на ирландската журналистка Вероника Герин, която е разстреляна показно по поръчка на наркодилъра Джон Гилиган на 26 юни 1996 г. – Международен ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици. Конкурсът се провежда за първи път през 2007 г. и през тази есен беше неговото петнадесето издание. Той е създаден от Община Благоевград с подкрепата на посолството на Ирландия в София по идея на Общинския съвет по наркотични вещества – Благоевград и на неговия председател по това време – д-р Теменужка Любенова.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Who's Online

В момента има 224563  гости и 34  потребителя и в сайта

Нагоре