Новините от България

Hieromonk_Konstantin-Patleina-monastery-near-Shumen Новини - БългарияБратя и сестри,

Поводът да се обърна към вас е намерението да бъде проведен  „Събор на богомилите“ през юни в гр. Велики Преслав.

Богомилството, това еретично социално-религиозно учение, е възникнало в България през първата половина на X вeк и получило през X-XII век разпространение в други страни и най-вече в Централна и Западна Европа. Техни последователи там били наричани с различни имена, сред които манихеи, побликани, патарени, катари и албигойци.

cover_Our_Peace_web Новини - БългарияВ навечерието на Петдесетница, с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил скоро на книжния пазар в България се очаква новото издание на Ловчанска епархия „Нашият мир е Христос“. Авторът на беседите, поместени в книгата, е Лимасолският митрополит Атанасий.

„Това са устни беседи, насочени към младите хора в моето паство“ – говори Лимасолският владика по повод на една от книгите с негови беседи. „Някои от тези младежи бяха вдъхновени от тях и решиха да направят аудиозаписи, да поместят тези записи в интернет и по този начин, за радост или за съжаление, те станаха известни.

3 Новини - БългарияПод творческия псевдоним „Ивайло Орлин“ Неврокопският митрополит Борис (Разумов) издава своята първа и единствена стихосбирка – „Полети“. В статията си „Покойният Неврокопски митрополит Борис като поет“ (Църковен вестник, бр. 38 от 1958 г.) йеромонах Нестор (по-късно Смоленски епископ, † 2013 г.) ни разкрива, че тази стихосбирка за пръв път е била отпечатана през 1934 г. в печатницата на добрия приятел и съученик на дядо Борис от Цариградската духовна семинария Тодор Плочев, който „бил замолен от митрополита Бориса да се запази в тайна до смъртта му, кой е авторът на тази творба“.

images?q=tbn:ANd9GcT9xz5Db0JtGPctjGMOPDvAtlfNyJb7WTKKOQ&usqp=CAU Новини - БългарияВ неделя, 15 май, в църквата „Свето Възнесение Господне и Свети Георги“ в Шумен след светата литургия ще бъде отслужена панихида за Гана, Ганчица – девойка, обесена през 1746 г. в Шумен, и други пострадали за вярата си християни от Шуменския край.

Ние трябва да търсим спомена за достойните наши отци и мъченици. Те чакат нашата почит.

52884131730_11f31c0a2c_k Новини - БългарияСофийска св. митрополия съобщава, че на 10 май се представи в Господа иконом Стоян Георгиев Стоянов, енорийски свещеник в храм „Св. Николай Мирликийски“, гр. Елин Пелин.
Упокоилият се духовник е роден на 10 декември 1950 г. Семейното си огнище изгражда със своята съпруга, презвитера Мария Стоянова Пейчева, от която има три деца – Георги, Иван и Петър.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре