Земята и Вселената - творения на Бога

 valentin velchev Земята - неразгаданата планета

Автор: Валентин Велчев

 

Възможно ли е да потърсим мнението на Библията и на светите отци на църквата относно редица научни и морално-етични проблеми, поставени пред нас от съвременността, като сътворение или еволюция, клонирането, абортите и др.? За съжаление една голяма част от християните тълкуват превратно гореспоменатите авторитети, за да ги нагласят към някои синкретични възгледи, които като че ли помиряват светските разбирания и божествените заповеди.[1] Но какво ни казва св. Яков (брата Господен) в своето послание: „Прелюбодейци! Не знаете ли, че приятелството със света е вражда против Бога? И тъй, който иска да бъде приятел със света става враг на Бога.” (Яков 4:4).

В тази статия ще се спрем на следствията от така нареченото теистично-еволюционно учение, според което Бог е програмирал развитието на материята по възходяща линия – от простото към сложното, от мъртвото към живото, от нисшите към висшите форми на живот. По-известни поддръжници на това становище са Г. Алтнер, К. Ф. фон Вайцзекер, Й. Илиес, Х. Рорбах и др. Най-голяма заслуга за формулирането на „християнския еволюционизъм” има френският йезуитски свещеник, палеонтолог и философ Пиер Тейлард дьо Шарден (1881 – 1955). Той рисува развитието на Вселената като процес на „космогенезиса”, който обаче свежда до еволюция на духа, давайки на последната телеологично тълкуване. Според него възможностите за развитието на духа за сметка на усложняването на организма на отделния индивид били изчерпани с възникването на човека и по-нататъшният прогрес трябва да се осъществява на „колективна” основа. Дьо Шарден счита науката за „върховен акт на колективното виждане” и я разглежда като разновидност на религиозното отношение към действителността, чрез което ще се ускори еволюцията.

zx350c_809757 Земята - неразгаданата планета
Тази година ще се запомни като рекордна по отношение на броя на видовете, които попадат в световната Червена книга, алармира Световният съюз за запазване на природата (IUCN)

Read more: dnevnik.bg Дневник +

Нова поредица за най-необикновените животни и най-интересните места в света тръгва от 25 ноември по Animal Planet. В 6 епизода Нова поредица за най-необикновените животни и най-интересните места в света тръгва от 25 ноември по Animal Planet. В 6 епизода "Планетата Земя" ще отведе зрителите си до кътчета, които никога преди не са били показвани на малкия екран.С помощта на високи технологии поредицата проследява хилядолетната еволюция на природата и моменти от ...
 

Read more: Новини от 24chasa.bg

sozopol.org_moshti.jpg Земята - неразгаданата планетаСв. пророк Йоан Предтеча, Кръстителят Господен, е един от най-почитаните православни светии. Той се родил шест месеца преди Иисуса Христа. Ангел възвестил раждането му (Лука.1:15). С Божия закрила спасен от смърт, каквато постигнала Витлеемските младенци, Йоан израснал в пустинята, дето с пост и молитва се приготвял за великото служение. Носил дреха от камилска вълна и се препасвал с кожен пояс. Ядял акриди и див мед.


Ioann-Krestitel Земята - неразгаданата планетаНа 30-годишна възраст край река Йордан издигнал глас за покаяние. Народът се трупал да слуша проповедта му и приемал покайно кръщение в Йорданските води. След кръщението на Иисуса Христа, Йоан пак продължавал да проповядва покайно кръщение.

Сам нашият Господ Иисус Христос е подчертавал голямото благочестие на пророка. За съжаление, не всички съвременници на св. Йоан разбирали, че той е свят човек. Някои се изпълвали дори със злоба към него. Порочната царица Иродиада така мразела св. Йоан Предтеча, че се домогнала той да бъде пленен и по-късно убит.

След кончината на светеца учениците запазили неговите мощи, които впоследствие били разнесени по целия свят за благословение на вярващите. Понастоящем частици от тях се намират в различни страни. Други се смятали за изгубени.

През 2010 г. неочаквано за всички част от мощите на св. пророк Йоан Предтеча бяха открити именно в нашата България – на необитаемия остров Свети Иван, близо до Созопол. Не случайно островът носи името на Кръстителя. В древността той не е бил безлюден. Известно е, че през V век тук се е издигал християнски манастир „Св. Йоан Кръстител“. Светата обител привлякла множество монаси и през VIII век станала един от главните духовни и културни центрове на Балканите.

Дейността на манастира продължила и по времето на завладяването на България от Османската империя. Но през 1623 г. той изгорял в пожара при сражението между пирати и турската флотилия. До наши дни са се запазили едва 45 ръкописни книги, написани в манастира. След гибелта на светата обител островът обезлюдял.

През 2009 г. тук започват археологически разкопки. В началото учените намират метални съдове, инструменти за работа с книгите. Чудото се случва на 28 юли 2010 година! Откривателят на мощите проф. Казимир Попконстантинов (син на свещеник, семинарист, историк, археолог и епиграф,носител през 2022 г. на наградата „Златен век“) си спомня и точния час – 13:30! „Самият факт, че е открит надписан реликварий, останал заровен под олтара повече от 1500 години, е достатъчен повод да се направят съответните научни изследвания - датиране и ДНК-анализ“ – коментира тогава той.

Сред руините на древната базилика археологът попада на алабастрова кутия с надпис: „Бог да помага на този, който донесе мощите на свети Йоан Кръстител, 24 юни“. Вътре в кутията открива реликварий от жълт пясъчник с размери 18 на 14 сантиметра, с частици от мощите на светия Пророк и Кръстител Йоан! Находката е предадена в лабораторията за радиовъглероден анализ при Оксфордския университет. Учените потвърждават, че мощите принадлежат на 30-40-годишен мъж, живял през първи век в древна Палестина и употребявал растителна храна.

Откритите мощи край Созопол са подложени на паралелен обстоен анализ с медицински скенер и 3D изображение от доктор Лъчезар Савов. Изследването е заснето от National Geographic и показано във филма „Изгубените мощи на Свети Йоан Кръстител” за най-коментираното археологическо откритие за 2010 г. Филмите на History Chanel, на германската, на бразилската телевизия превръщат находката на проф. Попконстантинов в световно събитие, каквото е и всъщност.

Оглед на находката прави и завеждащият на лабораторията по антропология проф. Йордан Йорданов. Определено е до най-малка точност от кои части на тялото са костите – дясна ключица, пръст на дясната ръка и резец от горната челюст. Установява се, че костите не са с добра плътност и специалистите правят извод, че притежателят им е водил труден живот.

Днес намерената алабастрова кутия може да се види в Археологическия музей на гр. Созопол. А светите мощи, положени в специално златно-сребърно ковчеже са изложени през 2010 г. за всеобщо поклонение в созополската църква „Св. вмчк Георги Победоносец“. През 2011 г. ковчежето с мощите на светеца е пренесено в градската катедрала „Св. св. Кирил и Методий“. Тържественото литийно шествие от храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ до катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“, разположен в центъра на стария град, е възглавено от Сливенския митрополит Йоаникий. В шествието взимат участие духовници на Българската православна църква, представители от кметството на гр. Созопол, стотици български и чуждестранни поклонници.

Старинният Созопол с мощите на Йоан Кръстител бе победителят в класацията „Чудесата на България” през 2011 г. И до днес желаещите от страната и чужбина да се поклонят на изпратената по Божий промисъл находка, предприемат пътуване до Созопол, където се намират доказано автентичните мощи на светия Йоан Предтеча и Кръстител Господен!

 

litiino-shestvie-moshti-sveti-yoan-krastitel-sozopol-01-710x533 Земята - неразгаданата планета

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sozopol.org_moshti.jpg Земята - неразгаданата планета

 

 

 

Сливенският митрополит Йоаникий с ковчежето с мощите на св. Йоан Кръстител по време на литийното шествие в Созопол

 

 

 

 

sozopol.org_moshti_sv_kiril_metodii_shestvie2 Земята - неразгаданата планета

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sozopol.org_moshti_sv_kiril_metodii_shestvie Земята - неразгаданата планета

 

 

 

 

 

 

През 2011 г. ковчежето с мощите на светеца тържествено са пренесени в созополския централен храм „Св. св. Кирил и Методий“. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • %D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB-%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D0%BF Земята - неразгаданата планета„В продължение на много години ние се опитвахме да намерим гроба на апостол Филип, който е бил екзекутиран от римляните в Хиераполис преди около 2000 години“, разказва археологът в интервю заNTV.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре