ПОСТ

     230-600x400 Всемирното Православие - ПОСТЗащо Господ отказал да удовлетвори молбата на светите апостоли Яков и Иоан и майка им? Те са молели за нещо добро, именно да получат места в Царството на Христа Спасителя: кажи, тия мои двама сина да седнат при Тебе, един отдясно, а друг отляво в Твоето Царство (Мат. 20:21).

petrov_post Всемирното Православие - ПОСТ

Близо 2 месеца след като приключи Великия Пост, една седмица след Петдесетница и ето православният свят отново навлиза в постен период – Петровите пости, които завършват на 29 юни. Напоследък се наблюдава все по-голям интерес към църковните пости.

is1340 Всемирното Православие - ПОСТЗа мъченическата кончина на Свети Йоан Кръстител през 32 година от Рождението Христово свидетелстват евангелистите Матей (Мат. 14, 1-12) и Марко (Мк. 6, 14-29).

След кръщението Господне, Св. Йоан Кръстител е хвърлен в тъмница от Ирод Антипа, четвъртовластник и управител на Галилея. (След смъртта на Ирод Велики римляните разделят територията на Палестина на четири части и във всяка част назначават управител. Ирод Антипа получава от император Август за управление провинция Галилея).

is12 Всемирното Православие - ПОСТ

Божият Пророк открито обвинява Ирод за това, че изоставил законната си жена, дъщеря на аравийския цар Арета, и незаконно съжителства с Иродиада, жена на брат му Филип (Лк. 3, 19-20). Празнувайки рожденния си ден, Ирод кани на устроения от него голям пир велможи, старейшини и началници. Дъщерята на Иродиада, Саломе, танцува пред гостите, угаждайки на Ирод. В знак на благодарност към девицата Ирод обещава да и даде всичко, което тя пожелае, даже това да е половината от царството. Скверната танцьорка по съвет на своята злобна майка пожелава да получи върху поднос главата на Йоан Кръстител. Ирод се изплашва, защото се страхува да не предизвика Божия гняв, заради убийството на Пророка. Страхува се и от народа, който много обича своя Предтеча. Но заради дадената клетва заповядва да отсекат главата на Свети Йоан и я поднася върху поднос на Саломе. Според преданието, устата на мъртвата глава на проповедника се отваря за последен път и произнася: „Ироде, няма да имаш жената на Филип, твоя брат”.

1952661 Всемирното Православие - ПОСТ

Изповедта е едно от главните средства за спасение на духовните овци. Макар това да не е единственото средство, в църковния живот обаче то заема едно от централните места. За изповедта може да се говори твърде много, нещо особено важно за бъдещите свещеници. 

220px-Kallistos_Ware%2C_Oakland%2C_CA%2C_2008 Всемирното Православие - ПОСТ

Отправната точка на благовестието

И Йоан Кръстител, и нашият Господ Иисус Христос започват своята проповед с един и същи думи: „Покайте се, защото се приближи Царството Небесно” (Мат. 3, 2; 4, 17). Такава е отправната точка на Благовестието – покаянието. Без покаяние не може да има нито нов живот, нито спасение, нито влизане в Царството. Обръщайки се от Свещеното Писание към светите отци, срещаме същата най-важна истина. Авва Милесий, когото попитали какво прави в пустинята, отговаря: „Дойдох тук да оплаквам греховете си”. И това покаяние е не само подготвителен стадий, то е пожизнено. Когато авва Сисой лежал на смъртен одър, заобиколен от учениците си, чули, че той разговаря с някого. „С кого говориш, отче?” – попитали учениците. 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре