9k= Всемирното Православие - СЪВРЕМЕННО ЧУДО С АКАТИСТНАТА БОГОРОДИЧНА ИКОНА И БРАТСТВОТО НА ЗОГРАФСКИЯ МАНАСТИР, СВЕТА ГОРА АТОНС Акатистната икона на Пресвета Богродица се свързват много чудеса от историята на Зографския манастир, записани и достигнали до нас. Чрез нея св. Козма Зографски получава от Господ благословение да се оттегли от манастира и да пребивава в мълчание; пак чрез нея Пресвета Богородица предупреждава зографските монаси за наближаващите гонители и за мъченическия подвиг, който предстои на 26-те зографски светии.

Именно Акатистната икона е, която спасява обителта от пожар, при това неколкократно.

 

 За последно това се случва преди десетина години – през август 2012 г. През онова лято огромни пожари бушуват в Света Гора. Пламъците приближават застрашително и Зографския манастир. 25 гръцки пожарникари и повече от 30 техни колеги от Благоевград, пет самолета и два хеликоптера не успяват да овладеят пламъците и те стигат почти до стените на манастира.

На 13 август в 2 ч. през нощта игуменът архимандрит Амвросий изважда чудотворната икона на Богородица Акатистна от храма. С монасите повеждат литийно шествие към епицентъра на огъня – пътят към пристанището, където падат на колене и вдигат Акатистната икона към небето. Половин час по-късно над целия полуостров се изсипва пороен дъжд, който спасява Атон от бедствието, като най-гъстият облак е над Зограф. С помощта на чудотворната икона пожарите престават.

Днес Акатистната икона се намира в храм „Успение Богородично“ на Зографската света обител на Атон.

 

+  +  +

 

Как Акатистната икона на Пресвета Богородица предизвестява зографските монаси за идването на латините може да прочетете ТУК.

 

За чудото на Акатистната Богородична икона с преподобни Козма Зографски може да прочетете ТУК