2 Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ ВЪЗВРЪЩАНЕ МОЩИТЕ НА СВ. ЙОАН В РИЛСКИЯ МАНАСТИРКакто е било през 1469 година, когато е установен празникът Възвръщане на честните мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир, така и днес, 553 години по-късно, тържеството започна на 30 юни с всенощно бдение в светата Рилска обител. Оглави го Константийският епископ Михаил, викарий на Ловчанския митрополит, в съслужение с трима архиереи и множество духовници от страната и чужбина.

На 1 юли сутринта празникът продължи с Божествена света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, заедно със събратята си Неврокопския митрополит Серафим, Черногорско-Приморския митрополит Йоаникий, Константийският епископ Михаил, Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител, и духовници.

И двете служби бяха огласени от ангелогласното пеене на двата клира: на десния от сборна група псалти начело с г-н Андрей Касабов, на левия – от осем църковни певци от румънския град Яш, които бяха научили на църковнославянски тропара на св. Йоан Рилски.

Владика Гавриил припомни накратко забележителното събитие отреди 553 години. Той се спря на някои от чудесните явления, съпровождали възвръщането на мощите на св. Йоан Рилски чудотворец от Търново в Рилския манастир. Така например в същия ден, в който шествието с мощите потеглило от старата българска столица, то стигнало около обяд до брега на бурно придошлата река Росица, но никой не можел да я премине. Монасите започнали да скърбят, не виждайки изход. Но ето, внезапно им се явил някакъв благоуханен дим, който излизал от ковчега на преподобния, и изпълнил всичкото онова място на два часа разстояние. Тогава те веднага получили смелост, навлезли в реката, преминали я без никаква вреда, носени от молитвите на светеца, и поели своя път с радост и веселие.

Когато пък вече наближавали светата Рилска обител, на 30 юни, пак игуменът със свещениците и с Крупнишкия епископ господин Йосиф, негов роден брат, взел ковчега и го носел, а народът следвал пеша и викал „Господи, помилуй!". Оттам някои от народа поели светеца и окрилени от божествения Дух, скоро станали невидими за тях, защото не те носели светеца, но самите те невидимо били носени от светеца. И това чудо било последвано и от други.

Впрочем, записаните чудеса на преподобния наш отец и всебългарски закрилник св. Йоан Рилски са няколко тома.

Митрополит Гавриил разказа, че по време на атеизма, вече през XX век са били правени опити за изотопно изследване на мощите на светеца в София, след получено нареждане, за да бъде установено дали това действително са неговите мощи. Но първо единият, а после и другият автомобил, на които се опитали да ги натоварят, не запалили и така мощите на светеца останали в манастира. Той разказа и за чудо, извършено от светеца, който успял да излекува дългогодишно главоболие на вярващ човек, който впоследствие станал монах в манастира.

В края на словото си митрополит Гавриил се обърна към присъстващите с думите: „Животът е труден, имаме проблеми, но имаме нужда първо от духовна помощ, да имаме смирение, силна вяра и да преодоляваме своите трудности в живота, и затова преподобни св. Иван Рилски ни е помощник. Нека Господ по молитвите му да дарува духовно и материално благополучие на всички, да дарува мир там, където в момента има война и да опази нашите страни от война и междуособици".

Игуменът на манастира, Адрианополският епископ Евлогий посочи, че благодатта на светеца е почувствал всеки, които я търси: „Ние я усещаме тук всеки ден. Неговите обятия са широко отворени за всяка човешка душа и потребност".

Високият гост от Черногорско-Приморска епархия на Сръбската православна църква митрополит Йоаникий също приветства радостно събратята си и вярващия народ.

През цялото време на бдението и светата литургия дошлите християни имаха възможност да се поклонят пред мощите на свети Йоан Рилски, както и пред чудотворната икона на св. Богородица Осеновица и да се помолят за народа, близките и за себе си.

След службата някои от тях изминаха 3-километровия път до стръмната пътечка, водеща до гроба, пещерата, аязмото и скалата на светеца. За да може, духовно окрилени, да занесат на близките си благодатта от първия от общо трите празника на величествената Рилска света обител.

Преподобни отче наш Йоане, моли Бога за българския народ!

5 Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ ВЪЗВРЪЩАНЕ МОЩИТЕ НА СВ. ЙОАН В РИЛСКИЯ МАНАСТИР

Преди всенощното бдение

3 Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ ВЪЗВРЪЩАНЕ МОЩИТЕ НА СВ. ЙОАН В РИЛСКИЯ МАНАСТИР

Всенощното бдение

1 Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ ВЪЗВРЪЩАНЕ МОЩИТЕ НА СВ. ЙОАН В РИЛСКИЯ МАНАСТИР

2 Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ ВЪЗВРЪЩАНЕ МОЩИТЕ НА СВ. ЙОАН В РИЛСКИЯ МАНАСТИР

Архийереите на път за храма

4 Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ ВЪЗВРЪЩАНЕ МОЩИТЕ НА СВ. ЙОАН В РИЛСКИЯ МАНАСТИР

Рилският манастир – перлата на българската святост!

6 Всемирното Православие - ПРАЗНИКЪТ ВЪЗВРЪЩАНЕ МОЩИТЕ НА СВ. ЙОАН В РИЛСКИЯ МАНАСТИР