017061 Всемирното Православие - СВ. АПОСТОЛ ЗАКХЕЙ Св. Закхей (гр. Ζακχαος, Ζακχαίος) бил епископ на Кесария Палестинска, той е един от 70-те Христови апостоли. Чества се в Неделята на Закхей (една от подготвителните недели преди Великия пост) и на празника Събор на 70-те апостоли. В Гръцката и Сръбската православна църква паметта му се отбелязва и на 20 април.

Закхей бил митар, събирал данъци. Както свидетелства Свещеното Писание, когато Христос отивал за Йерихон, където живеел Закхей, митарят, като желаел да види Месията, се покачил на една смоковница, защото бил малък на ръст.

Христос го забелязал между клоните и се обърнал към него, че иска да посети неговия дом. Дълбоко затрогнат, Закхей се разкаял за греховете си и дал обещание да заплати четворно на всеки, от когото е взел неправедно (Лк. 19:1–10).

Църковното предание съобщава, че Закхей станал Христов ученик и тръгнал след апостол Петър. Той станал епископ на Кесария Палестинска, където вярно служил на Евангелието и мирно завършил живота си. 

 

011859 Всемирното Православие - СВ. АПОСТОЛ ЗАКХЕЙ

 

 

 

 

 

 

 Призоваването на Закхей. Фреска от манастира на планината Тавор. 

 

  

Горе: св. Закхей, епископ Кесарийски.

Фреска от храма "Св. пророк Елисей", Йерихон