IMG_3699 Всемирното Православие -  СВЕТА БОГОРОДИЦА „ЗЛАТНА ЯБЪЛКА“

Празникът на Богородичната икона „Златна ябълка“ се чества през петата събота на Великия пост, наречена Акатистна. Особено тържествено празникът се отбелязва в храм „Св. Богородица – Успение” в близкия до Асеновград квартал Горни Воден, където се намира едноименната чудотворна икона.

Още от вечерта в църквата остават да пренощуват дошли от различни краища на страната християни. Водени от вярата си, те молят Божията Майка да ги изцели и особено да ги дари с чедо.

Иконата на св. Богородица „Златна ябълка” датира от XVII в. и е свързана с чудо, случило се през 1765 г. и описано в синаксара за празника от тогавашния игумен на манастира „Св. Кирик и Иулита” Ананий Клинис:

„В този ден, петата събота на Великия пост, православните отдават акатистна похвала на Пресветата, Пречиста, Преблагословена Владичица наша Богородица и Приснодева Мария, възпоменание на светата чудотворна икона на Пресвета Богородица, наречена „Благодатна”, която се намира в свещения стар храм в село Воден. Чрез тая света и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни, благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи. 

Възпоминание на чудото с неплодната жена, която, като беше закъсняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария, поради дългия път, не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак,  ридаеше и се окайваше за своята неплодност. Йереят, като чу плача и риданията на жената, много се натъжи и като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. И видя старецът (йереят) една ябълка, оставена в дар пред светата чудотворна икона ”Благодатна Богородица Дева”, взе я и я даде на жената (неплодната) като благословение, а тя, като прие ябълката с гореща вяра, се успокои. И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата ѝ, от вяра и благодарност към Божията Майка тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен за великата благодат.

Поменете ме всички, които четете и слушате този синаксар, като кажете за мене, грешния Ананий Клинис, Бог да го прости и помилва.”

Някъде към 14 часа започва четенето на молитви за рожба. Обикновено тук идват и мъжът, и жената, понякога само жената или близък на семейството, записват имена и получават по една ябълка от венеца над чудотворната икона на св. Богородица, както и специално изработено коланче, което жената носи, докато роди. След всяко прочитане на събралите се имена свещеникът обяснява всичко подробно.

За изминалите близо три века чудесата, станали пред чудотворната икона „Златна ябълка”, са неизброими. Някои от тях са описани в поименници, съхранявани в местния музей. Самата икона е окичена с накити от благодарни семейства, сдобили се с рожба.

Помни се и случаят със сестрата на цар Борис III, княгиня Евдокия, която през 1934 г. пренощувала в храма и оздравяла от дългогодишно страдание. В знак на благодарност царят дарил мрамор за храма и златно енголпие.

Пресвета Владичице наша Богородице, спаси нас!