(472x600x123)i_kyria_faneromeni Всемирното Православие - КРИТСКАТА ЧУДОТВОРНА ИКОНА „ФАНЕРОМЕНИ”

Иконата на Божията Майка «Фанеромени»

В Гърция м. август e известен като «месеца на Богородица». Успението на Божията Майка, или Декапендавгусту (т.е. 15 август), е един от най-любимите празници на гръцкия народ. А за манастира на Майката Божия «Фанеромени» в Крит този ден е втора Пасха.

Почитаната в обителта икона на св. Богородица «Фанеромени» е известна с чудесата си и всекидневно привлича вярващи от всички краища на острова.

 

Пристигат те тук уморени и измъчени от житейските обстоятелства, за да изкажат болката си пред чудотворната икона. Страдащите молят за изцеление. Майките, облечени целите в черно и боси, носят своите деца. Със сълзи на очи молят Владичицата на света за застъпничество пред Господ, Той да изпълни надеждите на душите им. Мнозина идват, за да благодарят на Царицата Небесна за всичките й благодеяния. Многобройни поклонници се събират в отдалечения от света, безмълвен и благодатен пещерен храм на св. Богородица.

Братята от манастира радушно приемат в новия хотел за поклонници всички вярващи, които, следвайки древния обичай, прекарват в манастира Успенския (Богородичен) пост във въздържание и молитва, всеки ден участват в богослуженията и така изпълняват обета си пред Бога.

(600x399x123)O_AGIOS_NIKOLAOS_OPOS_FAINETAI_APO_TH_FANEROMENH_copy2 Всемирното Православие - КРИТСКАТА ЧУДОТВОРНА ИКОНА „ФАНЕРОМЕНИ”

Свети Николай. Изглед от манастира „Света Богородица Фанеромени

В манастира стават много чудеса. Ще ви разкажем само за някои от тях.

В трудните години между двете световни войни (1918–1939 г.) една жена от Йерапетра, А.Н, дошла с четвъртото си дете, което макар че се родило здраво, не можело да се движи, в резултат на силна простуда. Детето било на около 4 годинки. Поради голяма бедност майката не можела да го изхранва и решила да го даде в манастира «Фанеромени». През нощта тя се изкачила пеша до светата обител и сложила момченцето зад портите, разсъждавайки в себе си: „Нека Майката Божия се погрижи за него и или да го изцели, или да го прибере при Себе си”.

На другия ден монасите открили момченцето зад вратите на обителта. Решили, че когато излязат по работа от манастира, ще го занесат в полицията. Вечерта обаче игуменът видял насън св. Богородица, която му казала: „Утре сутринта вземи момчето, което намерихте зад вратите на обителта, и отиди да го закопаеш в пясъка на морския бряг”. На следващия ден игуменът разказал на братята за странното видение. Всички били в недоумение. И въпреки че почувствали, че това вероятно е нареждане от Самата Пресвета Богородица, в същото време се колебаели да изпълнят заповяданото.

Вечерта игуменът отново видял насън св. Богородица, и Тя още по-настойчиво му повторила думите, казани предишната нощ. Сутринта след службата Геронда (така в Гърция наричат игумена на манастира) открил на отците за повторното Богородично явяване и за Нейното нареждане да заровят детето в пясъка. Братята отново отказали да го изпълнят. Но Богородица се явила на игумена насън и през третата нощ. Твърде строго Тя заповядала да извършат това, което е наредила, иначе всички може да ги сполети нещастие.

(600x399x123)PROSKYNHMA_THS_THAYMATOYRGOY_EIKONAS_THS..IAS_THN_PARAMONH_THS_PANHGYREOS Всемирното Православие - КРИТСКАТА ЧУДОТВОРНА ИКОНА „ФАНЕРОМЕНИ”

Пред чудотворната икона на Божията Майка «Фанеромени»

На утринта отците от манастира, вече уверени, че това е заповед на Самата Богородица – да закопаят малкото момче в пясъка, го увили в чаршаф, занесли го на морския бряг и изпълнили това, за което Тя настоявала. Закопали в пясъка цялото телце на момченцето, като оставили на повърхността главичката му, и се върнали в манастира, терзани от съмнения и недоумявайки какво ще стане по-нататък. Следобед всички братя изпели заедно Молебния канон на Пресвета Богородица и на следващия ден отслужили литургия, за да помолят Божията Майка «Фанеромени» да им разкрие Божествения си замисъл.

След три дни в манастира дошъл един селянин. Той държал на ръце момченце, същото онова, което отците закопали в пясъка на брега. Мъжът им казал, че минавал наблизо и чул виковете на детето, приближил се, взел го на ръце и го довел в обителта, както самото момче помолило. Божията Майка напълно го била излекувала!

***

Пред източващата благодат икона на Божията Майка «Фанеромени» идват да се помолят съпружески двойки, просейки помощта й да им се роди детенце. Много родители се връщат в манастира да се отблагодарят за детето, с което Божията Майка ги е сподобила и го предават на нейната милост, наричайки го с имената - Мария, Марий, Панайотис, Деспина, Фанеромени, Фанерос (всички тези имена са производни от името на Божията Майка, с които църковното предание я величае). Някои молят да кръстят детето в благодатния й пещерен храм. Идват майки, които на четиридесетия ден след раждането на детето поръчват очистителна молитва в манастира.

Съпрузи от Ханя в продължение на дванадесет години нямали дете. Правели много опити, прибягвали към помощта на медицината, но всичко било напразно! Вече се били отчаяли и накрая решили да заченат детето си чрез ин витро оплождане. Няколко дни преди медицинското вмешателство обаче жената видяла насън облечена в черно млада жена. Тя стояла върху стръмна скала и държала в ръцете си дете. „Това дете, което държа, ще бъде твое, ако дойдеш при мен и ми се поклониш”, - казала й тя. „Коя си ти?”, - попитала жената. „Аз съм Божията Майка «Фанеромени»», – отговорила й Богородица и станала невидима.

На следващата сутрин жената разказала на мъжа си за съня и го помолила да намери посветената на св. Богородице «Фанеромени» църква или манастир, за да отиде и да се поклони. Мъжът не й повярвал, но я успокоил, обещавайки да разбере къде има такъв манастир. Той се отнесъл скептично към казаното от съпругата си и скоро след явяването на Богородица забравил за обещанието си.

(600x399x123)FANROMENI4 Всемирното Православие - КРИТСКАТА ЧУДОТВОРНА ИКОНА „ФАНЕРОМЕНИ”

Манастирът „Света Богородица Фанеромени

След няколко нощи Жената в черно се явила отново и за втори път казала: „Ела, поклони ми се, и детето, което държа в ръце, ще бъде твое!” На сутринта жената със сълзи на очи започнала да умолява мъжа си да намери църква или манастир, посветени на св. Богородица «Фанеромени», за да отиде и да й се поклони. И този път мъжът не обърнал особено значение на думите на жена си.

В навечерието на ин витро оплождането Богородица за трети път се явила насън на жената и строго й заповядала: „Ела, поклони ми се и детето, което държа, ще бъде твое. Иначе ще го изпусна от ръцете си и ти никога няма да имаш деца!” Изплашена, жената скочила от леглото и ридаейки, молела мъжа си да заминат и да се поклонят на Божията Майка «Фанеромени». «Ще отидем при лекаря, ще направим ин витро оплождането, а след това ти обещавам, че на следващия ден ще намерим тази църква «Фанеромени» и ще отидем да се поклоним», – отговорил съпругът.  Така и станало.

Отишли в болницата за ин витро оплождане, но жената никак не искала да започне подготовката за процедурата. Като видял, че е разтревожена и потисната, лекарят се обърнал към мъжа й: „Не й пречете: нека да отиде, да се поклони на Богородица и да се успокои. А после елате, ще направим всичко необходимо. В състоянието, в което се намира сега жена ви, е невъзможно да се започне каквото и да било!”.

И ето, на другия ден съпрузите проучили всичко за манастира на Божията Майка „Фанеромени в Йерапетра и отишли там с благоговение. Това се случило през 2000 година. Те се изкачили по стръмните стъпала и се озовали близо до пещерния храм на св. Богородица. Сълзи на умиление и изумление потекли от очите на жената. Отвесните скали и местността около светия храм били същите, които тя на три пъти видяла насън: именно тук стояла Божията Майка, облечена в черни дрехи, и държала детето в ръцете си! Жената се поклонила с трепет пред иконата на св. Богородица, след което съпрузите напуснали обителта.

(600x399x123)PROSELEYSH_PISTON_STH_FANEROMENH Всемирното Православие - КРИТСКАТА ЧУДОТВОРНА ИКОНА „ФАНЕРОМЕНИ”

На Успение Богородично вярващите се стичат при иконата на Божията Майка «Фанеромени

Няколко дни по-късно те отново отишли на преглед в клиниката, за да чуят от гинеколога, че не се налага ин витро оплождане, тъй като жената е бременна! Лекарят добавил, че тя е била права, когато се е отказала от процедурата. Ако се  била съгласила, е щяла да изгуби детето, с което още тогава е била бременна в шестата седмица! Тя родила момиченце. Кръстили го в манастира и го нарекли Фанеромени.

***

На самия ден Пасха, 2006 г., един войник, който служел във военно-въздушната база в градчето Зиру, близо до Сития, дошъл да се поклони на Божията Майка. Когато се връщал обратно, спускайки се от манастира, той изгубил управление над автомобила и поднасяйки, се сринал в пропаст, дълбока около 150 метра. Когато спасителната служба го измъкнала от колата и го закарали с линейка в болницата, се оказало, че младежът се е отървал само с няколко синини. Това било чудо, направено от Божията Майка: колата се разбила като рохко яйце, а войникът останал цял и невредим!

***

През 1997 г., рано сутринта, на Успение Богородично, в манастира дошли поклонници от Ираклион. Това семейство имало благочестивия обичай вече повече от десет години на 15 август да се изкачва пеша до обителта. Родители, деца, лели и братовчеди тръгвали от Ираклион и пеша се изкачвали до «Фанеромени»! Пътя изминавали за около два дни. Когато ги попитахме заради какво чудо на св. Богородица «Фанеромени» те изпълняват този обет, в отговор чухме следата история: Десетгодишната им тогава дъщеря страдала от левкимия. Медицинските изследвания и лечението не дали очакваните резултати.

(600x399x123)TO_SPHLAIO_STHN_IERA_MONH_FANEROMENHS Всемирното Православие - КРИТСКАТА ЧУДОТВОРНА ИКОНА „ФАНЕРОМЕНИ”

В пещерата на манастира „Света Богородица Фанеромени

Родителите вече били изгубили надежда, когато някой им разказал за манастира «Фанеромени» и за благодатната помощ и чудесата на Божията Майка. Заедно с дъщеричката си те отишли в обителта, поклонили се на Богородичната икона, взели елей от кандилото и помазали с него момичето. Като излизали от манастира, бащата и майката, без да са се наговаряли, дали един и същ обет: ако по своята милост св. Богородица помогне на дъщеря им, да идват пеша от дома им до манастира толкова години, на колкото е болнота им дете, т.е. десет години! Последвалото лечение дало много добри резултати и скоро момичето било абсолютно здраво.

***

През 1947 г. на празника Успение Богородично в манастира дошла със своя тогава двегодишен син жена от едно от селата на Мирабелския район. По рождение детето имало сериозен проблем. Нощно време то внезапно се будело от кошмарни сънища и започвало да плаче от страх. Нещастната му майка дала обет – да отиде заедно със сина си при Божията Майка «Фанеромени» и да остане в обителта 15 дни преди празника Успение на св. Богородица. Тя твърдо вярвала, че само милостта на св. Богородица «Фанеромени» може да помогне на скъпото й чедо. И в дейстителност, живеейки в манастира и постоянно участвайки в ежедневните богослужения – Божествени литургии, вечерни, молебни канони и повечерия, момчето се успокоило и оздравяло.

(600x398x123)thea_apo_faneromeni Всемирното Православие - КРИТСКАТА ЧУДОТВОРНА ИКОНА „ФАНЕРОМЕНИ”

Морски пейзаж. Изглед от манастира „Света Богородица Фанеромени

Владичицата Богородица «Фанеромени» напълно го излекувала и избавила от мъчителния недъг. Оттогава вярващата жена в знак на благодарност към Божията Майка до дълбока старост почти всяка година идвала в манастира на празника Успение Богородично, а Господ сподобил нейния син да учи в семинария, да бъде ръкоположен за свещеник и до ден-днешен да служи достойно на Христовата Църква.

Вратата на обителта на Божията Майка «Фанеромени» е винаги отворена за поклонници. Манастирът се намира в митрополиите на Йерапитна и Сития, веднага след Кало Хорио, преди да се стигне до археологическата зона на минойското селище Гурня.

 

По книгата: ?????. ???????? ??????????. ?? ????????? ??? ????? ?????. ???? ?????????? ?????????? ??? ???????, 2012.

Снимките са предоставени от игумена на манастира „Света Богородица Фанеромени” на остров Крит архимандрит Кирил (Диамандакис).