SvMiK-ik.EleonoraKaraivanska Всемирното Православие - ОТКРИТА БЕСЕДА: СВ. БРАТЯ, СВЕЩЕНИТЕ БУКВИ И АНТИПРАВОСЛАВНАТА ПОДМЯНА НА ИСТОРИЯТА ВЪВ ФИЛМА „ВОЙНАТА НА БУКВИТЕ“В навечерието на Националния празник в чест на светите братя Методий и Кирил, славянобългарската азбука, просвета и култура - на 22 май 2024 г. в Енорийския център при столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ ще се проведе поредната открита беседа, част от просветния цикъл, който се реализира в Енорийския му център. Темата на предстоящата лекция е „СВ. БРАТЯ, СВЕЩЕНИТЕ БУКВИ И АНТИПРАВОСЛАВНАТА ПОДМЯНА НА ИСТОРИЯТА ВЪВ ФИЛМА „ВОЙНАТА НА БУКВИТЕ““.

Беседата ще проведе д-р Десислава Панайотова, директор на Енорийския център и ЦРИК „Св. св. Кирил и Методий“ при едноименния храм и катехизатор на курсистите по Православие в духовно-просветната програма на храма, която без прекъсване се осъществява от 2005 г. насам.

Д-р Панайотова ще обърне внимание върху същината на светото Кирило-Методиево дело, върху ролята на Православието, глаголицата и кирилицата в духовното изграждане на християнска България и редица други европейски държави. Лекторката ще набележи основните завоевания, които дължим на св. Братя и техните ученици, положили основите на нашата православна култура, образование и идентичност. Ще бъде подложен на критичен анализ филмът „Войната на буквите“, който влиза в пълно противоречие с държавната ни и църковна история, като драстично засяга религиозните чувства на православните християни у нас. Водещата ще разясни защо са абсурдни филмовите внушения за възникване на българските букви преди IX век, за „безличност“ и „слабост“ в управлението на свети цар Петър Български, за магичност вместо свещеност на нашата азбука. Ще бъде разгледана и проблематиката, свързана с богомилството, представено във филма като идеал за духовност, противопоставян на „институционалната църква“. Опитите за поддържане на езичеството, магията и окултизма и за пропагандиране на различни ереси за сметка на чистата православна вяра съпътстват Църквата още от I век, така ще бъде и до свършека на света.  Важно е къде заставаме ние в своя избор на вероизповедание, морал, ценности и принадлежност. Въпросите са много сериозни и предполагат задълбочена дискусия, в която присъстващите ще могат да изразят своите позиции и мнения, както и да отправят към водещата различни питания по темата.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!
22 май (сряда) 2024 г.  
Начало: 18,30 ч.
Енорийска лекционна зала, ет. 1
В   Х   О   Д      С   В   О   Б   О   Д   Е   Н
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
За повече информация:
Адрес: ул. „Г. Вашингтон” 47, гр. София
Моб. 0878 44 54 57
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Уеб сайт: www.symvol.org

Икона: Елеонора Караиванска