images?q=tbn:ANd9GcSy3_ETuvkQ0GAZCu_Z-gnUoqFcPVGF_jlYUw&usqp=CAU Всемирното Православие - СВ. ЙОАН ШАНХАЙСКИ И САН-ФРАНЦИСКИ: СЛОВО НА ПАСХА Христос Воскресе!

Де ти е, смърте, жилото; де ти е, аде, победата?

Елате, люде, да възпеем и да се поклоним на Христа, славещи Неговото възкресение от мъртвите.

Днес е спасението на света: стъпкан и победен е страшният и непобедим досега враг на човешкия род и на целия свят – смъртта. Човекът беше сътворен безсмъртен, но грехът го порази със смърт.

Мнозина от първите хора живеели столетия, но и за тях настъпвала смъртта. Били силни мъже, които побеждавали всички противници, покорявали на себе си страни и народи, но никой от тях не могъл да победи смъртта.

 

Други се възвисявали с мъдростта си над всички, обогатявали се със знания, откривали тайните на природата, но никой от тях не могъл да умъртви смъртта. Дори праведниците слизали опечалени с душата си в ада, разбирайки, че всичко в живота е суета и безсилие на духа, продължаващи и след смъртта.

Но днес е победена смъртта. Христос възкръсна.

Възкръсна Христос, Първородният от възкръсналите. Не заради Себе Си вкуси смърт и възкръсна Христос, вечно живият Божий Син.

За да победи в Самия Себе Си смъртта и на нас, хората, да отвори вратата на вечния живот, Той прие смърт и погребение и като възкръсна от мъртвите, стана победител на смъртта.

Като възкреси Сам Себе си със Своята божествена сила, дарува вечен живот и безсмъртие на всички, които идват при Него и Го следват. Храни верните Си със Своята възкресена Плът и Кръв, вливайки в тях струи живот. Води към радостния живот, към новия рай, изпълнен с божествената светлина на Неговата слава.

Подобно на Христос, вкусил само за кратко смърт, хората днес умират, за да възкръснат от мъртвите и да бъдат заедно с Него в Царството Му.

Днес е денят на Възкресението. Да празнуваме свето, люде.

Веселят се отишлите в другия свят наши отци, гледайки светлината на Възкресението и предвкусвайки своето възкресение, когато още повече ще се наситят с Божествената слава. Радвайте се, всички болни, всички печални и скърбящи. Ще настане и за вас живот пълен с радост. Тържествувайте, веселете се всички хора, стари и млади, богати и бедни, силни и немощни, трудещи се и такива, които не могат да намерят работа, живеещи в градовете, селата и пустинята, пътешестващи и затворени в затвор. Да се зарадваме всички днес! Да празнуваме умъртвяването на смъртта, разрушаването на ада, началото на друг, вечен живот.

Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ и сущим во гробех живот даровав (Христос възкръсна от мъртвите, като със смъртта Си потъпка смъртта и на тези, които бяха в гробовете, дари живот).

Христос Воскресе!