fomajpg Всемирното Православие -  ТОМИНА НЕДЕЛЯ  (УВЕРЕНИЕТО НА СВ. АПОСТОЛ ТОМА)През първата неделя след Възкресение Христово (Томина неделя), както и на 6 октомври честваме паметта на един от дванадесетте Христови апостоли – св. Тома.

След възкресението Си Спасителят се явил на Своите ученици, но ап. Тома не бил сред тях (Лука 24:36-49; Иоан 20:19-25; Марк 16:14-18).

    Апостолите му казали: „Видяхме Господа", но той не искал да им повярва, докато сам не Го види с очите си и докато не попипа Неговите рани („Ако не видя на ръцете Му раните от гвоздеите и не сложа пръста си в раните от гвоздеите, и не сложа ръката си в ребрата Му, няма да повярвам").

  

Осем дни по-късно апостолите се били отново събрали, а заедно с тях бил и Тома (Иоан 20:26-31). Господ отново им се явил и казал на ап. Тома:

-  Дай си пръста тук и виж ръцете Ми, дай ръката си и я сложи на ребрата Ми. И не бъди невярващ, а вярващ. 

Със страх и трепет св. Тома видял раните на Спасителя и попипал Неговите животворни ребра, а след това рекъл:

- Господ мой и Бог мой! (Иоан. 20:24-29).

Иисус Христос му казал:

- Тома, ти повярва, понеже Ме видя. Блажени са тези, които без да видят, са повярвали.

Така св. Тома със своето неверие още повече утвърди сред християните вярата в Сина Божий. С постъпката си той даде на всички да разберат и да се уверят, че Господ е възкръснал не привидно, нито пък с друго тяло, но със същото, с което пострада заради нашето спасение и с което впоследствие се яви на Своите ученици.

Кратко житие


Foma_apostol Всемирното Православие -  ТОМИНА НЕДЕЛЯ  (УВЕРЕНИЕТО НА СВ. АПОСТОЛ ТОМА)Свети апостол Тома бил родом от Галатия, проповядвал за Христа в Парта, Мидия и Индия. В един град обърнал във вярата царица Мигдония и сестра ѝ Терциада.

Хвърлен в тъмница, в огнена пещ - на нажежена желязна скара, останал невредим. Поведен да бъде умъртвен вън от града, след него следвали новоповярвалите Азан и Сафот, висши сановници. Апостолът ги благословил: Сафот поставил за свещеник, Азан - за дякон.

Светият апостол загинал прободен с копие. Мощите му били пренесени в Месопотамия, на гроба му ставали чудеса.

Тропар, глас 2

Ученик Христов, бил си съучастник на Божествения апостолски събор,
защото неверие в Христовото възкресение като си изказал,
уверил си се в това с докосване до пречистата Му рана,
Томо всехвални, и сега проси и за нас мир и велика милост.

Кондак, глас 4

С премъдрост, с благодат изпълнен, Христовият апостол и служител истинен

в покаяние викаше към Тебе: ти си мой Бог и Господ. 

10.06_sv_ap_Toma Всемирното Православие -  ТОМИНА НЕДЕЛЯ  (УВЕРЕНИЕТО НА СВ. АПОСТОЛ ТОМА)