146928.p Всемирното Православие - КОЙ Е ПРЕПОДОБНИ ПОРФИРИЙ (КАВСОКАЛИВИТ)

На снимката: преп. Порфирий Кавсокаливит

Лимасолски митрополит Атанасий (Кипърска православна църква):

„С отец Порфирий се запознах през 1983 г. на Атон. Оттогава го виждах неведнъж, няколко пъти разговарях с него и по телефона.

Много пъти той ми е помагал със съветите си и ме е подкрепял духовно. Често съм ставал свидетел на неговата прозорливост и други благодатни дарове.

Ще ви разкажа един случай от 1991 г. Бях протоепистат на Света Гора Атон. Безпокоеше ме много важен въпрос, за който исках да се посъветвам със Стареца. Игуменът на Ватопед беше решил да ме изпрати начело на група монаси в Кипър, където с благословението на архиепископ Хризостом трябваше да възродим една от древните монашески обители. Това предложение много ме натъжи, тъй като не исках да напускам Атон.

Позвъних на стареца Порфирий. Слушалката вдигна един от монасите и каза, че дядото е на смъртно легло и не може да разговаря. Изведнъж чух слабия глас на Стареца. Той поиска да говори с мен. Отец Порфирий ме посъветва да окажа послушание към духовника си и да замина за Кипър: „Ще се моля на Пресвета Богородица, тя да те подкрепя и пази под своя Покров. Прости ми, че не мога да говоря дълго. Аз умирам“. На следващия ден Старецът се прибра при Господа.

Веднъж беседвах със стареца Паисий. Попитах го: „Геронда, защо Господ е дарувал на отец Порфирий такива благодатни дарове?" „Мисля, че заради чистотата на сърцето му и безкрайното му смирение“ - отговори отец Паисий.  

Старецът Порфирий е живо свидетелство за присъствието на Светия Дух в съвременния свят. Безброй хора са получили от него помощ. Светият му подвижнически живот показа, че и в нашата епоха има велики светии".

Филаделфийският Митрополит Мелитон (Вселенска православна църква, член на Комисията по канонизация):

„Преподобни Порфирий е наистина велик светец. Това усеща цялата пълнота на Православната Църква…   

Той приведе към покаяние и църковен живот огромен брой хора".

  

Митрополит Лавър (Шкурла) (Първойерарх на Руската задгранична църква, съдействал за обединението с Руската православна църква):

Владиката навестил преподобни Порфирий в средата на 80-те години. Когато разбрал, че той е настоятел на манастира „Св. Троица“ в Америка, Старецът внезапно, с вътрешните си очи видял тази обител, „разгледал“ я и казал на митрополит Лавър къде, какво и как е устроено; предвидил планирания за тази година строеж на камбанарията и предстоящите трудности (при копаенето на фундамента се натъкнали на подземен извор).   

Старецът Порфирий бил проникнат с много топли чувства към Владика Лавър и дори му позвънил в манастира.

  

Старецът Моисей Светогорец - +2014 г. (духовен писател, иконописец, поет, специалист по история на Атон):

„Старецът Порфирий беше един от най-значимите хора на нашата епоха и притежаваше истински авторитет, опит в общението със Светия Дух, бидейки едновременно с това истински смирен, цялостен и прост, съчетавайки детско възприемане на света и святост. Той беше дълбок психолог, педагог и наставник на мнозина, които с вълнение си спомняха впоследствие за срещите си с него".

Преп. Паисий Светогорец:

„Виждал съм Стареца Порфирий два или три пъти. На мнозина той описваше в детайли техния дом и село, макар че самият той никога не беше ходил там. На други казваше къде трябва да търсят вода, и те най-накрая намериха вода в безводната местност. На един човек с три висши образования Старецът даде съвет как да реши всичките си проблеми и му принесе огромна полза, въпреки че до този момент не бяха могли да му помогнат мнозина духовници.

Веднъж той минавал през места, където се провеждали строителни работи и предупредил шофьорите на булдозерите да копаят внимателно. Казал им, че в земята е зарит кръст и те не трябва да го повреждат. Думите му се потвърдиха".

  

Архимандрит Василий (Гондикакис) (известен в православния свят богослов и духовен писател, проигумен на Иверския манастир на Света Гора - Атон):

„В много произведения на съвременни автори може да се прочетат откровени нелепици. Към избора на литература човек трябва да се отнася много внимателно. На всички настоятелно препоръчвам творенията на атонския старец Порфирий Кавсокаливит. Книгите му са основани върху огромен личен духовен опит. В тях се чувства любов към всички хора, но при това се дава трезва оценка за всяко духовно състояние и се съдържат духовни ориентири".

„В Сърбия връщането към църковното Предание до голяма степен стана благодарение на преподобни Иустин Попович и неговите ученици Амфилохий Радович и Атанасий Евтич. Те често ходеха на Атон, познаваха стареца Паисий и стареца Порфирий, и под тяхно влияние върнаха сърбите към православната (византийска) певческа традиция.

- Защо от съвременните автори препоръчвате книгите на стареца Порфирий Кавсокаливит?

- По две причини. Най-важното е, че те в нищо не се отклоняват от православното Предание. Освен това езикът му е ясен и близък до съвременните хора. Книгите на отец Порфирий се четат по всички краища на земното кълбо".

Протопрезвитер Георги Металинос (доктор по богословие, доктор на философските науки, заслужил професор, бивш декан на Богословския факултет на Атинския университет):

„Отец Порфирий ми откриваше случаи от моя живот, които знаех единствено аз. Обясняваше ми също как да се отнасям с децата си, двете по-големи от които бяха вече тийнейджъри". С голямата си дъщеря, - казваше Старецът, - следва да се отнасяш така и така, а със средния си син съвсем иначе. Малкият ти син е още дете и при него всичко е наред." Той ми разкри характера на по-големите ми деца. Разбрах, че аз съвсем не съм ги познавал; имах впечатлението, че не аз, а Старецът Порфирий беше живял цял живот с тях".

Георги Арванитис (юрист, някогашен председател на Върховния апелационен съд в Гърция):

„Основните отличителни черти на Стареца Порфирий бяха: безкрайно смирение, съвършена любов към Бога и ближния, безпрекословно послушание на Църквата, безропотно търпение на страданията, мъдрост, прозорливост, поразителна широта на знанията, неизчерпаема състрадателност и трудолюбие, непрестанна смирена молитва, православен дух (лишен от фанатизъм) и дълбоко благоговение".

  

Георги Папазахос (лекар на преп. Порфирий, кардиолог, доктор на медицинските науки):

„Старецът имаше много здравословни проблеми: той прекара инфаркт на миокарда, черният му дроб почти не работеше, страдаше от язви на дванадесетопръстника, които често кървяха, имаше и херпес зостер на лицето, дерматит на ръцете, хроничен бронхит и прочее.

Отец Порфирий притежаваше търпението на праведния Иов. Веднъж на въпроса какво чувства, Старецът отвърна: „Чувствам се така, сякаш бузата ми лежи върху нажежен тиган." Той беше напълно спокоен и външно страданията му не се изразяваха в нищо, никога не издаваше и най-малък стон".

Тропар на преп. Порфирий (Кавсаколивит) 

Както на земята се молеше не само за изцеление на всяка болест и немощ у народа,

а най-вече за даряване прошка на греховете, така и на Небето, преподобни отче Порфирие,

моли Христа Бога да спаси нашите души.

146929.p Всемирното Православие - КОЙ Е ПРЕПОДОБНИ ПОРФИРИЙ (КАВСОКАЛИВИТ)

146931.p Всемирното Православие - КОЙ Е ПРЕПОДОБНИ ПОРФИРИЙ (КАВСОКАЛИВИТ)

146930.p Всемирното Православие - КОЙ Е ПРЕПОДОБНИ ПОРФИРИЙ (КАВСОКАЛИВИТ)

146934.p Всемирното Православие - КОЙ Е ПРЕПОДОБНИ ПОРФИРИЙ (КАВСОКАЛИВИТ)

146933.p Всемирното Православие - КОЙ Е ПРЕПОДОБНИ ПОРФИРИЙ (КАВСОКАЛИВИТ)

146945.p Всемирното Православие - КОЙ Е ПРЕПОДОБНИ ПОРФИРИЙ (КАВСОКАЛИВИТ)