България-новинарски блог-теология

9k= Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияМилосърдният Бог дава, каквото просим от Него, не само защото Му се молим, но преди всичко по Своите щедрости, защото ни е сътворил.
Надминаващото всичко величие Божие ни подари Своя Син, Който заради нас се яви в света, без ние да сме молили за това, и се принесе в жертва за нашето спасение.

t_5117335 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияПсалом 142

 

656cb9_1c8737975b904b12b9c3a28ecb637481~mv2 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теологияГлас 4: Бог е Господ и ни се яви, благословен е Идещият в името Господне (4 пъти).

Тропар, глас 4: На Райко-Йоан – мъченика Христов, за молитва събрани в свещения храм, пред светия му лик, да възпеем с любов: Проси, мъчениче, мир за света, лек за душевните рани. Съжител на ангели и мъченици, заслушай се в нашия зов!

km Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теология

С разгрома на Кирило-Методиевото дело в Моравия и Панония и със създаването на ново огнище на славянската просвета в България, започва многовековната история на почитта към Първоучителите по нашите земи. Личностите и делото на Солунските братя стават постоянна тема в българското изкуство. Създават се произведения, чиято художествена стойност не помръква от времето; със слово, с четка и бои и с песенни славословия те се величаят като апостоли на славянството.

241px-Kyrill%26Method Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теология

От десетина години в Шумен 11 май, Денят на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, се празнува като Ден на града. Това се случи след като доби известност писмо на Минас Пъжъшкян, арменски духовник, историк и пътешественик.  

На 11 май 1813 г. той гостува на българския търговец Стовян Мавродиоглу от Шумен и e заведен на градско тържество с театрално представление и хоро в чест на българските просветители свeтите Кирил и Методий.

%D1%81%D0%B2.-%D0%B9%D0%BE%D0%B0%D0%BD-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2 Всемирното Православие - Статии-новинарски-блок-теология

Свeти апостол и евангелист Йоан Богослов се почита най-вече като образец и проповедник на любовта. Духът на любовта струи от неговото Евангелие, посланията му са главно уроци за любовта, ярък пример на любов е и самият му живот. 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре