2D22DD0A0EB72ECF800D694F88B2CC2D Всемирното Православие - 80 ГОДИНИ ОТ КОНЧИНАТА НА ЦАР БОРИС IIIНа 28 август 2023 г. се навършиха 80 години от кончината на блаженопочившия, незабравим в българската памет, цар Борис III Обединител (1894-1943).

По този повод с благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП в Рилската света обител традиционно бе отслужена заупокойна Божествена света Литургия с панихида.

 

Официално присъстващите лица бяха членовете на царското семейство: Негово Царско Величество цар Симеон и Нейно Царско Величество царица Маргарита, престолонаследникът Н.Ц.В. Борис, княз Търновски, Н.Ц.В. Константин-Асен, княз Видински, със съпругата си княгиня Мария Гарсия, Н.Ц.В. Калина, княгиня Българска, заедно със съпруга си Антонио Хосе Китин Муньос и синът им Н.Височество Симеон-Хасан, херцог Саксонски.

Сред гостите бяха общественици, хора от различни места на България и чужбина, пристигнали специално по повода, както и много журналисти, дошли да отразят събитието.

Съорганизатори на царското посещение бяха представители на НДСВ, присъстваха представители от академичните среди, фонд „Цар Борис и царица Иоанна".

Светата Божествена Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в съслужение с Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков, Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий - Игумен на светата обител, Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений, Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, Негово Преосвещенство Смоленския епископ Висарион, Негово Преосвещенство Велбъждския епископ Исаак, както и братството на светата обител с духовенство от страната.

В края на Божествената Литургия митрополит Николай се обърна към богомолния народ и всички присъстващи с патриаршеско слово по повод кончината на цар Борис III:

ВАШИ ВЕЛИЧЕСТВА,

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ЦАРСКОТО СЕМЕЙСТВО,

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

ВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО ЕПИСКОП ЕВЛОГИЙ, ИГУМЕН НА СВЕТАТА РИЛСКА ОБИТЕЛ,

ЧЕСТНО БРАТСТВО НА СВЕТАТА ОБИТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ,

БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В молитвен спомен за достойна и непрежалима от Църквата и народа ни личност, но и с неизменна вяра във Всеобщото възкресение и тържеството на живота, отбелязваме в днешния ден осемдесетата годишнина от блажената кончина на владетеля-обединител на православния ни народ, приснопаметния Борис Трети – по Божия милост и съгласно народната воля Цар български. Прекланяме се пред светлата му памет, с благодарност и вечна признателност за всичко онова, което в един от най-сложните и изпълнени с драматизъм периоди от историята ни той е сторил за българския народ, и измолваме за него от Всеподателя Бога блажено успение и вечен покой, освобождение от всяка болка, печал и въздишка, и пребъдване в светлината на Божието присъствие – там, където пребивават всички праведници.

В паметта на светата ни Православна църква и на българския народ цар Борис Трети остава завинаги с всеотдайната си любов към поверената му държава, със своята пословична скромност и мъдрост, с неизменно проявяваното от него християнско милосърдие и човеколюбие, добросърдечие и състрадателност, спечелили му още приживе ответната любов и привързаност към него на всички поданици, заедно с дълбокото уважение за вечни времена и преклонението пред него от страна на признателните поколения.

Преди всичко обаче, като християнин и верен син на светата Църква, Негово Величество Борис Трети е останал в паметта на съвременниците си и като владетелят, който всякога се е стараел да изпълнява Божия закон и който във всичките свои мисли, решения и действия е търсил и се е ръководил от Божията свята воля за добруването и благопреуспяването на поверения му народ. Такъв той е останал и всякога ще пребъдва в църковната и народната памет.

Безкористното му себеотдаване и бащинската му грижа за всички онези, над които Бог го е поставил да управлява, е принесло безброй много добри плодове, благодарение на които името му остава записано завинаги със златни букви в историята на народа и страната ни и паметта за него, като памет за праведник, ще бъде винаги с похвала.

Затова нека и в този ден на възпоменание за земната ни раздяла с царя-обединител, с едно сърце и едни уста отново да се помолим за него, като още веднъж благодарим на Бога, задето в нужното за това време ни е дарувал толкова достоен, мъдър и човеколюбив владетел, отдал всичките си сили и живота си за своя народ и съумял да преведе страната ни през тежките изпитания на междувоенното време. Да сведем глави и отдадем почит на царя, издигнал авторитета на страната ни до най-висок пиедестал в нейната най-нова история; на царя, който обичаше своя народ и се радваше на неговата ответна обич така, както малцина български владетели са имали привилегията да бъдат обичани.

Мирът и любовта на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, Божията милост и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас и с православния ни народ во веки!

Вечна и блажена да бъде паметта на приснопаметния Български цар Борис Трети Обединител!

След заупокойната Литургия последва панихида, в която всички се помолиха за упокоението на душата на Цар Борис III, чието сърце се намира във възстановения от братството негов гроб в страничния параклис  „Успение на св. Йоан Рилски" в главния Съборен храм.

 

 49F700D0A812223577668E3BF542AD75 Всемирното Православие - 80 ГОДИНИ ОТ КОНЧИНАТА НА ЦАР БОРИС III

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

279206B7BE4D73BBF081C378ACEC63F7 Всемирното Православие - 80 ГОДИНИ ОТ КОНЧИНАТА НА ЦАР БОРИС III