IMG_0235 Всемирното Православие - ПРАЗНУВАХМЕ ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН В СМОЛЯН

Архиерейският параклис в Смолян „Покров Богородичен” за четвърта поредна година отбеляза своя храмов празник. Той бе открит и осветен от Пловдивския митрополит Николай на Илинден 2010 г. Построен е в двора на Архиерейското наместничество. Оттогава досега всяка сряда секретарят на наместничеството протойерей Запрян Шиков отслужва света Литургия за Майка Богородица и измолва Владичицата да помага на всички ни, да ни пази със Своя Покров от злини.

За храмовия празник бяха дошли десетки миряни от Смолян и кварталите му, за да споделят радостта, че този параклис стана любимо място на мнозина. Празничната Литургия отслужи отец Запрян заедно със свещениците Васил Маджаров от храм „Свети Николай Чудотворец” и Иван Марински от храм „Света Неделя” в Смолян. Участва и хорът към параклиса.

„На този ден благодарим на Света Богородица и споменаваме  Нейния Майчински покров и призоваваме Тя да се моли за нас, грешните, за нашите чеда и семейства, за всички православни християни”, каза на миряните отец Запрян. Поздрави всички с празника и специално се обърна с благодарност към ктиторите семейство Росица и Георги Чилингирови и децата им, които съградиха този параклис и преди три години го предадоха на църквата.

След празничната литургия в двора пред храма бе отслужен водосвет за здраве от Архиерейския наместник архимандрит Висарион, пристигнал от Кръстова гора, където новата  църква „Покров на Пресвета Богородица” също празнува. Той благослови миряните и им поради копия на храмовата икона „Покров Богородичен”, пожела на всички здраве и благоденствие, Божия закрила на семействата.

Раздаден бе благословен курбан. Ктиторското семейство Чилингирови споделиха, че се радват на този ден да видят толкова много хора в храма и че са щастливи  да празнуват заедно с всички.

 

 IMG_0077 Всемирното Православие - ПРАЗНУВАХМЕ ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН В СМОЛЯН

 IMG_0265 Всемирното Православие - ПРАЗНУВАХМЕ ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН В СМОЛЯН

 IMG_0268 Всемирното Православие - ПРАЗНУВАХМЕ ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН В СМОЛЯН

 IMG_0280 Всемирното Православие - ПРАЗНУВАХМЕ ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН В СМОЛЯН

 IMG_0285 Всемирното Православие - ПРАЗНУВАХМЕ ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН В СМОЛЯН

 IMG_0316 Всемирното Православие - ПРАЗНУВАХМЕ ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН В СМОЛЯН