16 Всемирното Православие - СЪБОЛЕЗНОВАТЕЛЕН АДРЕС НА НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ ПО ПОВОД КОНЧИНАТА НА СРЪБСКИЯ ПАТРИАРХ ИРИНЕЙ (2)ДО СВ. СИНОД НА СРЪБСКАТА ПАТРИАРШИЯ

СЪРБИЯ

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

От името на Св. Синод на Българската православна църква и от наше име, приемете най-искрените ни братски съболезнования по повод неочакваната кончина на Предстоятеля на Сръбската Патриаршия Негово Светейшество патриарх Ириней.

 

Сърцaта ни са изпълнени със скръб от тежката загуба, но надеждата ни е в Господа, Който "не е Бог на мъртви, а на живи, защото у Него всички са живи” (Лк 20:38).

Скърбим заедно с Вас, клира и благочестивото изпълнение на светата ви Църква!

Жизненият път на Светейшия патриарх Ириней бе изпълнен от молитвено славословие към Всеподателя Бога за повереното му паство, за което той радееше и непрестанно се трудеше, изпълнявайки църковното си послушание и свещените канони на Светата Православна Църква.

В този траурен момент за молитвено единение, отправяме молитви към Всемилостивия Бог да всели светлата душа на новопреставилия се патриарх Ириней в селенията на праведните, като вярваме, че отминалият от нас във вечността ще чуе гласа на вечната Божествена справедливост: „Добри и верни рабе! В малко си бил верен, над много ще те поставя; влез в радостта на господаря си“ (Мат. 25:21).

Бог да прости и упокои душата на своя верен раб и наш скъп събрат патриарх Ириней!

Вечна и блажена да пребъде неговата памет!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

20.11.2020 г.

гр. София