ОПИТИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ С ВАЛЯ ХРИСТОВА

Valia%20Hristova%20(224x300) ОПИТИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ С ВАЛЯ ХРИСТОВА

 Да си спомним за тихия подвиг на свещеномъченик Димитър от с. Чаир, дн. с. Камен, Великотърновско. Срещу забравата за него народът ни е сътворил песен.

 Ние ходим no земя, пропита с мъченическа кръв и no стъпкитe на светци, за които често не знаем нищо или съвсем малко.

 През 1850-1859 г. в с. Чаиркьой (дн. с. Камен, Великотърновско) поп Димитър Николов Кочев се занимавал не само с духовното обгрижване, но и с прос­вещението на своето паство. 

Z ОПИТИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ С ВАЛЯ ХРИСТОВАВъстанието на гърците през ХIХ век предизвикало насилия над християнското население на Балканите. В Шумен било замислено клане на българското население. Бил и насрочен ден за неговото изпълнение - 9 юли, но на 8 юли вечерта дошъл невиждан порой и много хора се издавили. Страх обзело турците, които вярвали, че това е станало по Божий гняв и напуснали клането. Оттогава шуменци започнали да почитат св. Прокопий (8 юли) като покровител на града.

images?q=tbn:ANd9GcT9xz5Db0JtGPctjGMOPDvAtlfNyJb7WTKKOQ&usqp=CAU ОПИТИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ С ВАЛЯ ХРИСТОВАНа 23 април 1736 г., през Страстната седмица преди Великден, в провадийското село Кривен сред българското население се разиграла трагедия, довела до мъченическата смърт на една девойка, наричана Гана, Ганчица.

Нейната история най-вероятно би потънала в забрава, ако не беше записана от Балчо Нейков, потомък на стар български род, сродник и приятел на Стефан Караджа, в книгата „Факийско предание - сбирки от народния живот за праотците ни”. Той започнал записките си като биография на Стефан Караджа, а за нас, днешните българи, те освен извор на информация, дават отговор на въпроса: Как са оцелели дедите ни в тези така превратни за българите събития?

2Q== ОПИТИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ С ВАЛЯ ХРИСТОВА

Скъпи братя и сестри,

На 22.01.2022г. (събота) в манастира Свети Пантелеймон (местност Патлейна, Велики Преслав) ще бъде отслужена СВЕТА БОЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЯ и ПОСЛЕДОВАНИЕ НА СВЕТИЯ И БОГОНОСЕН НАШ ОТЕЦ МАРКО ПРЕСЛАВСКИ. Автор на Последованието е младият химнограф от гр. Охрид Виктор Недески.

Началото на утренята е в 8 часа.

sv_teoksist2 ОПИТИ ЗА СПОДЕЛЯНЕ С ВАЛЯ ХРИСТОВАДнес, 3 септември, за честване на храмовия празник и паметта на светия благоверен български цар Тервел (в монашество Теоктист), в храма „Св. вмчк Георги Победоносец и св. Тривелий“ в с. Мадара, Шуменско, се събраха свещеници от Варненско-Великопреславска епархия.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Who's Online

В момента има 66245  гости и 8  потребителя и в сайта

Нагоре