158940.p Всемирното Православие - КОИ СА ЗАГИНАЛИГЕ В АТЕНТАТА В САХАЛИН

На 9 фавруари 2014 г. в катедралния храм в Южен Сахалин (Русия)  въоръжен мъж застреля служещата в храма Людмила (Пряшникова) и мирянин, Владимир Зопорожец, чиито тела днес ще бъдат опети в храма Възкресение Христово.

Монахиня Людмила (в света Олга Николаевна Пряшникова) се е родила в Тюменска област през 1953 г. в работническо семейство. Още в младенческа възраст тя със семейството си се преместват в Хабаровска област, където завършва университет и се омъжва. Ражда три деца, едно от които (игумен Филарет) е ръкоположен за свещеник в Южно-Сахалинска и Курилска епархия през 1998 г. След като овдовява през 2000 г.,  Олга Николаевна се премества при сина си. През 2001 г. о. Филарет поема самостоятелна община в гр. Томари (Сахалинска област), а монахиня Олга го последва, за да му помага в новото му служение. Всички отбелязват, че монахиня Людмила се е отличавала с кротост, умение да успокоява и умиротворява хората. Нейната добрина и отзивчивост към болката на ближния са привличали мнозина.

През 2012 о. Филарет е назначен в катедралния събор в областния център, където е назначен като ръководител на отдел за работата с кореното население от севера и с емигрантите. Олга Николаевна отново се премества със сина си.

В Страстната седмица от Великия пост през 2013 г. Олга Николаевна приема монашески постриг с името Людмила, в чест на св. княгиня Людмила Чешка. След няколко месеца – декември 2013 инокиня Людмила става монахиня със съхранено иноческо име, но вече в чест на новомъченица Людмила Петрова. Удивителен знак – майка Людмила загина в деня, в който се чества Събора на новомъчениците и изповедниците на Руската Православна Църква.

 Още вчера стана известно, че монахиня Людмила е можела да се спаси като избяга, но тя е счела за нужно да предупреди Духовно – Просветния център към храма, където в този момент е можело да има и деца, а също и хора, които са временно настанени. Тя позвънила там, а после убиеца я е застрелял пряко от упор.

Свидетели разказват, че монахиня Людмила е показала истинско мъжество – при изстрел в упор хората обикновено инстинктивно закриват лицето си с ръце, а тя не го закрила.

    

11634_800x700_fit-1300031934 Всемирното Православие - КОИ СА ЗАГИНАЛИГЕ В АТЕНТАТА В САХАЛИН

Вчера стана известно кой е и вторият убит в Сахалин – това е 35 – годишният бездомен Владимир Запорожец, който често чакал пред вратите на храма. Както съобщават очевидци, той по време на атентата чул изстрелите и влязъл в църквата. По снимките от камерите се вижда, че той всячески се опитвал да спре нападателя, увещавал го, махал с ръце. Атентаторът го застрелял в крака, но Владимир въпреки това станал и отново се опитал да предпази хората – но отново последвали изстрели и той бил застрелян в гърдите и в главата. Така Владимир поел четири изстрела, с които спасил четири човешки живота.

И в двата случая може да се говори за мъченичество!

Да се помолим за душите на новопреставените в Господа монахиня Людмила и божи раб Владимир

 

Боже на духовете и на всяка плът, Който стъпка смъртта, съсипа дявола и подари живот на Твоя свят!

Сам Ти, Господи, упокой душата на починалите Твои раби в място светло, в място злачно, в място прохладно, където няма никаква болка, скръб и въздишка.

Всяко съгрешение, което са сторили с думи, или дело, или мисъл, прости, като благ и човеколюбив Бог, тъй като няма човек, който да живее и да не съгреши. Един Ти, Господи, си без грях: Твоята правда е правда вечна, и Твоето слово е истина.

Защото Ти си възкресението, животът и покоят на починалите Твои раби, Христе Боже наш, и затова на Тебе отдаваме слава с безначалния Твой Отец и пресвятия, благ и животворящ Твой Дух, сега и всякога и във вечни векове.

Амин.

  

Източнициhttp://pravosakh.ru/