54831.p Всемирното Православие - НАД 2000 ХРИСТИЯНИ СА ИЗБЯГАЛИ ОТ СИРИЯ В ЛИВАН

За това съобщава ICN, като се позовава на ООН. Бежанците са приети в местните християнски общини.

Сирийските християни се страхуват от нападения, гражданска война и мъст, неизбежни в случая, ако президентът Башар Асад бъде свален.

Свещеници в Дамаск се молят за упокоението на момче, убито по време на безредиците в Хомс на 9 януари 2012 г. Сн. Joseph Eid / AFP/Getty.

 

Безпокойството им се усилва от явните междурелигиозни конфликти в Египет и Ирак, пише Chicago Tribune.

През последните 40 години вдовицата Ум Майкъл намирала покой сред колоните и древните икони на Дамаския катедрален храм „Успение на Пресвета Богородица”, но когато миналата неделя свещеникът възнесъл молитва за мир, очите й се напълнили със сълзи. „Искам всичко да бъде както преди”, казва тя. През нощта чувала канонадата в дома си в Баб-Тума, старинния християнски квартал на Дамаск.

Както мнозина християни, и тя си задава въпроса ще успее ли кървавото въстание, което продължава вече почти година, да разруши щита на сигурността, създаден от авторитарното, но светско правителство на президента Башар Асад.

„Ако режимът падне, с християните в Сирия е свършено”, - казва Джордж, 37-годишен зъболекар, който, както и други, моли да не го наричаме с истинското му име. „Вижте какво стана с християните в Ирак. Те трябваше да бягат от място на място, докато по-голямата част от църквите бяха нападани и взривявани”.

Като гледат разрушения Хомс, разтревожените християни разбират какво означава гражданската война. Жителите на този град казват, че християните и алавитите – разклонение в исляма, което мнозина смятат за секта, - са станали жертви на ужасни похищения и убийства.