53737.p Всемирното Православие - ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕДИИ ПОСЕТИХА ОБСТРЕЛВАН ДЕВИЧЕСКИ МАНАСТИР БЛИЗО ДО ДАМАСКВ неделя, 29 януари девическият манастир „Рождество Богородично” в Сидная, намиращ се на 35 км от Дамаск, бил обстрелван, но снарядът, който пробил стената и попаднал в една от килиите, не избухнал.

Майка Верона показва  пробитата от снаряд
стена на килията. Сн: SANA

 

На 1 февруари манастирът бил посетен от представители на арабски и международни средства за масова информация.

Пресвета Богородица е предотвратила взрива на този снаряд”, - казва игуменията на манастира майка Верона Набхан, чиито думи привежда Al Arabia, позовавайки се на АFP.

Игуменията разказва, че миналата неделя чула силен удар и почувствала, че цялото манастирско здание потреперило, монахините излезли на улицата и видели, че снаряд е пробил стената в северната част на манастира, недалече от детския приют, съобщава SANA.

Майка Верона е убедена, че „Бог пази тези свети места” във времената на безпрецедентен хаос, разтърсващи Сирия, когато шумът на взривовете и изстрелите от близките градове отекват като ехо в тихата девическа обител.

Взривове днес избухнаха и в съседните градове Ранкус и Талфита, обкръжени от правителствени войски, където правителствените сили водят боеве, за да освободят подстъпите към Дамаск.

Сидная, 3 февруари 2012 г.