52846.p Всемирното Православие - ТУРСКИТЕ ВЛАСТИ В СЕВЕРЕН КИПЪР НЕ ПОЗВОЛЯВАТ НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЯНИ ДА ВЪЗСТАНОВЯВАТ РУШАЩИТЕ СЕ ХРАМОВЕ Църквите в Северно-кипърската турска република, които са заплашени от пълна разруха, както и преди се намират в неопределено положение, независимо от опитите на Кипърската православна църква да се погрижи за  възстановяването им, съобщава Седмица.Ru.

Разрушен паметник на гроба на кипърски грък
в крайбрежното селище Аканту, Северен Кипър

В интервю за агенция „Ромфеа” Кипърският Архиепископ Хризостом коментира информация на властите в Северен Кипър, според която е необходимо да се отдели половин милиард евро за възстановяването на църквите, манастирите и другите православни паметници, оказали се в окупираната от турци кипърска зона. Съдейки по всичко, администрацията на окупираната от турците част на острова използва този тезис, за да оправдае бездействието си по въпроса за съхраняване на православните паметници в Северен Кипър. 

Предстоятелят на Кипърската православна църква заяви: „Ние не се нуждаем от пари. Това, от което се нуждаем, е на вярващите да бъде позволено да влязат в тези църкви, за да ги почистят и възстановят”.

Главата на Кипърската православна църква добави, че „Църквата е готова да предостави материали и хора, да предостави работна сила, за да съхрани тези паметници, дори ако за това има минимум средства”. Архиепископ Хризостом заяви: „Точно това поискахме от Европейския съюз и от Организацията на обединените нации (ООН)”. Той каза също, че именно за това той лично настойчиво е помолил главния мюфтия на кипърските турци. 

„За съжаление, до настоящия момент, гласът на Църквата не беше чут”, — констатира Кипърският Архиепископ.

гр. Никозия, 17 януари 2012 г.