57401.p Всемирното Православие - ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ТУРЦИ СЕ ПОКЛОНИХА НА СВ. ГЕОРГИ НА ОСТРОВ ПРИНКИПО

Отново десетки хиляди турци пристигнаха от всички страни на Принкипо, най-големия от Принцовите острови, за да се поклонят на свети Георги, да се докоснат до чудотворната икона на светеца и да му оставят бележка с молбите си.

Фрагмент от чудотворната икона на св. Георги

 

Безкрайна опашка се изви вчера на пътя, водещ към манастира на свети Георги: ето вече десетилетие и половина на храмовия празник на този древен гръцки манастир, основан още през X век, тук от всички страни се стичат турци.

Броят на дошлите тук на 23 април (датата, на която се чества на св. Георги по нов стил - б.р.) надвиши 150 000, съобщава Romfea.gr.

Днес на Принцовите острови живеят само четиридесет гърци, макар че в началото на XX век те са били повече от 15 000. По думите им, удивителното поклонничество на мюсюлманите към православната светиня започнало преди около петнадесет години и оттогава с всяка година то придобива все по-големи мащаби, пише сайта на издателска къща „Света Гора”, като се 57402.p Всемирното Православие - ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ТУРЦИ СЕ ПОКЛОНИХА НА СВ. ГЕОРГИ НА ОСТРОВ ПРИНКИПОпозовава на гръцкия вестник „Та Неа”.

Монах благославя поклонниците

През последните години рязко нарасна броят на приемащите християнство етнически турци (те са принудени да изповядват вярата си тайно). Само през 2011 година в Турция са били продадени 8 000 000 екземпляра от Свещеното Писание на турски език. Ислямистки организации бият тревога, заради многократното увеличение на процента на турците християни.

По оценка на гръцкия журналист Никос Хилиадакис, който в течение на много години е изучавал турското крипто-християнство, действителният брой на тайните християни в тази страна е няколко милиона души.

о.Принкипо, 24 април 2012 г.