220px-Female_baby Всемирното Православие - КАКТО ТВЪРДИ ПРОФЕСОР ОТ КЕМБРИДЖ, РЕЛИГИОЗНИТЕ ИМАТ ПОВЕЧЕ ДЕЦА ОТ АТЕИСТИТЕ   Броят на вярващите по света ще расте, тъй като вярващите хора предават на своите деца „гена на вярата”, пише Благовест-инфо, като се позовава на РБК и на в. „Дейли телеграф” . Както твърди професорът по икономика на Кембриджския университет Робърт Роутърн, обикновено религиозните имат повече деца отколкото атеистите.

„Колкото по-силна е вярата на хората, толкова по-голяма е вероятността те да имат повече деца”, - заявява той. Освен това, ако се вземе под внимание съществуващата генетична предразположеност на родените деца по отношение на вярата, броят на последователите на различните религиозни учения в света постоянно ще расте.

До такъв извод Р. Роутърн стигнал, след като в периода от 1981 до 2004 г. направил анкета в 82 страни по света, която показала, че възрастните, посещаващи богослужение повече от веднъж седмично, имат средно повече от две деца, тези, които ходят на църква веднъж в месеца - средно две деца, а хората, които никога не са били на служба – по-малко от двама наследника.

Заслужава си да се отбележи, че преди няколко години директорът на американския Национален институт по генни структури Дин Хамър стигнал до извода, че религиозността на човека е свързана с химическия състав на мозъка му. Той изучил повече от 2000 образеца на ДНК и помолил групата на тестуваните да отговори на анкета от 226 въпроса, за да се определи отношението им към Бога. В резултат на изследванията ученият дошъл до извода, че хората, които силно вярват в Бога, имат в организма  си ген, който той означил като VMAT2.