hram_hrista_spasitelja Всемирното Православие - XIII ВСЕМИРЕН РУСКИ НАРОДЕН СЪБОР  По благоволението на Негово Светейшество Патриарх на Москва и Цяла Русия Кирил, в периода 21 -23.05. 2009 г. в Москва ще се проведе XIII Всемирен Руски Народен Събор под название Екологията на душата и младежта. Духовно – нравствените причини за кризите и пътищата за тяхното преодоляванеи III Православен студентски форум Вяра и дело”.

 

ВРНС се явява най-големият обществен руски форум. Той съществува от 1993 г. и има голяма роля във формирането на гражданското общество. Съборът е бил замислен първоначално като място за среща на хора, поддържащи различни политически убеждения, но обединени от общата грижа за бъдещето на Русия. В неговите заседания традиционно участват представители от всички етажи на властта, лидери на обществени обединения, висши духовници от традиционните религиозни руски общини, преподаватели и студенти от най-авторитетните учебни заведения, учени, делегати на руската държавна власт в Русия и чужбина.

Тържествената церемония по откриването на XIII Всемирен руски народен събор ще се проведе на 22.05. от 14.00 в залата на Църковните събори в Храма Христос Спасител. Пленарното заседание ще бъде председателствано от Негово Светейшество Патриарх на Москва и Цяла Русия Кирил – съобщава mospat.ru.

 С програмата (на руски език) на Всемирния Руски Народен Събор можете да се запознаете тук.