viara310509_goran_1_.jpg Всемирното Православие - „Вяра и общество” отново призовава Светия синод да възстанови Свето Благовещение като Ден на майката
 Автор: Горан Благоев
 
 

    На Лазарова събота предаването ни съвсем естествено е посветено на големия празник, възпоменаващ последното и най-голямо чудо на Спасителя преди страданията му на кръста.

    В същия брой ще се върнем и към празника Свето Благовещение, който християните честваха на 25 март. Със специален материал -  както всяка година, така и тази - искаме да напомним на всички свои зрители, че някога Денят на благата вест е празнуван и като Ден на майката и жената християнка. Пример за това откриваме и в уникален кинопреглед, който показва как в София на 25 март преди 1944 г. са почетени многодетните майки. За възстановяването на Деня на майката този път в нашето предаване глас издигат учетилката Венета Дякова, радиожурналистката Анна-Мария Кръстева и художничката Юлия Станкова.

   С поглед към предстоящото честване на 150-та годишнина от Българския Великден е репортажът ни за откриването на новия паметник на екзарх Антим край църквата „Св. Николай Софийски”.

 

   В края на предаването – в навечерието на празника Вход Господен в Йерусалим (Цветница), ще чуете и призива на „Вяра и общество” да пазим природата като Божий дар, вместо да осакатяваме хиляди върбови дръвчета или да изкореняваме диви цветя, за да ги продаваме пред храмовете по Цветница.

     Тази събота (27 март) „Вяра и общество” се излъчва по БНТ-1 от 10.30 ч. Повторенията на предаването са сутринта на 28 март от 2.20 по БНТ-1 и сутринта на 29 март от 6.15 по БНТ-Сат. 

      От събота (27 март) на обяд може да ни гледате и на електронния адрес на Българската национална телевизия  www.bnt.bg на страниците на „БНТ Продукции" в раздел „Религия и История".