Събития

Свещеническа конференция

На 21 февруари (вторник) в салона на Софийската света митрополия се проведе първата за новата 2012 г. редовна свещеническа конференция. Предстоятели на столични храмове и председатели на църковни настоятелства от Софийска духовна околия се събраха, за да се запознаят с програмата за предстоящите съборни великопостни богослужения, както и да се внесе яснота по въпроси, свързани с административно-стопанската дейност на Църквата.

IMG_5151 Събития от академичния живот

До 30 септември ще продължи изложбата в Националния археологически музей към БАН под надслов „България във византийския свят”. Тя е част от богатата културна програма, съпътстваща XII Световен конгрес за византийски изследвания, проведен от 22 до 27 август в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Председател на конгреса беше акад. Васил Гюзелев, а съпредседател – проф. Аксиния Джурова. Във форума, озаглавен „Византия без граници”, участваха 1200 медиевисти от 46 страни. Акцент в дискусиите бяха достойнствата на раннохристиянската културна традиции и достиженията на византийското изкуство във вековете на неговия разцвет.

На 29 май в Рилската света обител тържествено бе закрита организираната от Св. Синод на БПЦ Национална конференция „Съвременната катехизация в Българската православна църква”.

DSC_0041 Събития от академичния животВ манастирския храм, посветен на Пресвета Богородица, бе отслужена тържествена архиерейска света Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, в съслужение с Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий, игумен на светата обител, както и много свещенослужители, пратеници да участват в катехизаторската конференция.

Молитвено участие в светата Евхаристия взе и Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий.

 

  izlojba%20Tarnovo%202010%201 Събития от академичния живот  Автор: Стефко Аенски 
 
  

На 29.10.2010 г. в старопрестолната столица град Велико Търново се откри изложба "Форум Реставрация 2010 г. с подкрепата на община В.Търново.
Този форум се провежда ежегодно в София и за първи път е в друг град.
 В изложбата са представени различни реставрационни проекти, реализирани от ателиета към НИМ, НХГ, "институт по византология проф. Иван Дуйчев"към СУ и на свободни реставратори. 

mitr_kiril Събития от академичния животВчера в Община Варна, зала „Пленарна", в рамките на национален дебат „Българското училище през 21-ви век" се откри юбилейна десета Национална конференция с международно участие „Хуманизъм и прагматизъм в образованието на 21-ви век".

Присъстващи бяха г-жа Димова, зам.-министър на образованието, кметът на гр. Варна, председателят на Общинския съвет, представители на парламента, синдикатите, инспектората по образование в гр. Варна, академици, професори, доценти от отделни университети и научни институции, директори, преподаватели в училища, гости от чужбина, журналисти. Началото на дебата благослови Варненският и Великопреславски митрополит Кирил с думите:

 

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре