images?q=tbn:ANd9GcRu3UF-8VJ0q7FSVXPo8os579iKvX7yiIR_pgCVEiHU41deJrcrhV1Zq-yGO9qrgkTNDoU&usqp=CAU Всемирното Православие - ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ: „БЪЛГАРИЯ Е ИМПЕРИЯ НА ДУХОВНОСТТА“Великотърновският митрополит Григорий изтъкна пред Радио България, че изборът за Български патриарх е „демонстрация на Божията любов и на Божията воля и на ласката Божия към българския народ. Това си е Божия правда!”. Така той намекна за силата на молитвите, които вярващите отправиха през изтеклия месец Бог да даде кръста на патриаршеството на най-достойния митрополит, който да го носи за най-голяма полза за Църквата ни и спасение на народа ни:

 

„Това показва единството, силата на Светото православие, а българският народ е православен от много, много векове и това, което е интересно е, че 620 години след смъртта на свети Евтимий Търновски (последният български средновековен патриарх – бел.ред.), пак Божият пръст ни показва нещичко, въпреки трудностите, въпреки какви ли не изпитания – каза митрополит Григорий. – Аз даже се чудя на някои, като гледат мощите на свети Евтимий Патриарх Търновски тука, нямат ли историческо угризение, защото навремето насила България е била унищожена като патриаршия. И това го казвам като Търновски митрополит. Баязид, който я унищожава с какви ли не жестокости, не минава много време и още същата 1403 г. загива в много мъки, като разлистите историята ще видите. Бог поругаван не бива! Защо казвам това? Защото България е империя не на кръвопролитията, а империя на просветата. Много от източните народи са просветени именно заради България.”

Митрополит Григорий припомня и славното минало на Търновската патриаршия (така е наричана Българската православна църква в периода 1235-1416 г.), когато през 1235 г., по времето на Иван Асен Втори, България е в Пентархията, наравно с Йерусалимската патриаршия – Майката църква, Антиохийската, Александрийската и Никейската патриаршия, когато Византия е завладяна от кръстоносците.

„Като гледам сега политици, като гледам тълковници и си казвам – тези хора дават ли си сметка за какво става дума, на какво велико наследство е този акт? А пък що се отнася до патриарха ни, новият ни млад патриарх – той точно си идва на мястото. Той е просветен, с прекрасен английски език, активен, работохолик, духовник, богослов и още много и много мога да продължа този списък с неговите способности. Попитайте само за няколко години какво е направил вече във Видин – възкреси я направо тази епархия. Така че, Бог да помага на цяла България, както каза и президентът ни – да пази тази страна, защото тя заслужава да бъде пазена.

А пък лично аз съм уверен, че каквото и да се случи, както и сега, то беше чудо за много хора. Малцина предполагахме, че така ще стане, но Божият покров и Божията сила в немощ се познава. Бог никога няма да ни остави, защото и ние не Го оставяме, макар и да сме грешни. И да казваме винаги тази молитва: Пред тебе, Господи грешим, но и на Тебе единствено се молим. България не е разколническа, опитаха се да разколничат – не разрешихме това. България знае какво да прави и тя е сериозен, незаобиколим фактор в европейската история и в европейската култура. Бог да ни пази и на многая лета!”

 

Цялото интервю може да чуете ТУК