Държавност и Православие

Mitr.Iosif%20slovo%203%2003%202013 Държавност и ПравославиеТрети март 1878 г. – Трети март 2013 г.

135 години от Освобождението на България от турско робство. Основателно този ден е обявен за национален празник на всички българи.

Да си припомним страшното начало. В ония кървави дни и зловещи нощи св. Патриарх Евтимий разбрал, че въпреки отбраната престолният Търновград ще падне. Духовният отец на българите повикал най-добрия майстор леяр и му заръчал: „Направи ми една камбана, която да пее с душата на България!” „Как да направя такава камбана?” – попитал майсторът. Светейшият патриарх му рекъл да разтопи метал, после донесъл една овехтяла книга, целунал я просълзен и я хвърлил в горящата лава...

В тази книга била написана историята на България!

IMG_3125 Държавност и ПравославиеНа 19 февруари се изпълниха 140 години от кончината на най-обичания наш национален герой - йеродякон Игнатий - Васил Левски.

В старинния столичен храм „Св. София“, където се съхранява кичур от косите на Апостола, бе отслужено заупокойно последование в негова памет.

Панихидата бе предстоявана от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Флавиян, софийският протосингел - ставроф. ик. Ангел Ангелов, духовният надзорник на Софийска епархия - ик. Кирил Дидов, множество предстоятели на столични храмове, софийски свещенослужители и дякони.

450px-Bulgaria-Vasil_Levski-01 Държавност и Православие

Карлово днес ще се преклони пред живота и делото на своя най-велик син Васил Левски. През тази година се навършват 140 години от неговата гибел. По традиция трагичната дата се отбелязва със заупокойна света литургия в църквата “Света Богородица” - там, където Васил Иванов Кунчев е ръкоположен за дякон, предава „Марица”. В 11.00 на площада пред паметника на Апостола ще бъде поставено началото на митинга-поклонение. След това шествие от гражданите, участвали в митинга, се отправя към родната къща на Левски.

(27.07.2012)

thumb_274x196_134 Държавност и ПравославиеС благословението на Негово Светейшество Максим, Патриарх Български и Митрополит Софийски, в храм "Св. Седмочисленици" беше отслужена тържествена архиерейска св. Литургия. Тя беше оглавена от Стобийски епископ Наум, секретар на Светия Синод, в съслужение с Тивериополски епископ Тихон, отец Ангел Ангелов, Протосингел на Софийска епархия, и свещеници от столични храмове.

От ранна утрин храмът беше пълен с богомолци от енорията и други църкви, дошли тук да принесат своите молитви пред първоучителите, просветителите и равноапостолите на славянските народи. Духовенство и народ с едно сърце прославяха богоозарените проповедници на Божественото учение.

Мнозина пристъпиха към Светите Дарове.

thumb_274x196_202 Държавност и ПравославиеНа 26 юли в храм "СВ. Седмочисленици" с всенощно бдение започна честването на славните първовърховни свети Кирил и Методий и техните ученици св. Климент, св. Наум, св. Сава, св. Горазд и св. Ангеларий.

Отец Станко Дидов отслужи всенощното бдение. В празнично украсения храм се възнасяха молитви към небесните ангели, сияйните "непоклатими стълбове и Боговдъхновени поборници за нашата реч".

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Who's Online

В момента има 224628  гости и 34  потребителя и в сайта

Нагоре