Източници: Public Republic
                 в. Емигрант

 

foto_1240_org Всемирното Православие - Хайновка 2009 - I-во място за Камерния хор на Бълг. православна църква  Тази година в Белисток (Полша) се проведе XXVIII Международен фестивал за църковна музика Хайновка 2009. Основан 1981 година, този конкурс се слави с богата история и традиции и се счита за един от най-престижните в световен мащаб фестивали за църковна музика - православна, старообредна, католическа, гръко-католическа и протестантска.

В Хайновка тази година участваха 23 хора от Беларус, Естония, Литва, Молдова, Германия, Русия, Румъния, Словакия, Украйна, Унгария и Полша. Категориите бяха следните: любителски хорове – църковни и светски, хорове към музикални школи и учебни заведения, както и професионални хорове. 

Журито беше в седемчленен състав и се състоеше от композитори и диригенти от Полша, Украйна, Русия, Литва и Беларус. Почетен гост тази година беше известната украинска композиторка госпожа Леся Дичко. Нейното произведение „Тържествена Литургия” прозвуча по време на откриването на фестивала на 20 май.
 

Камерният хор на Българската православна църква в Берлин взе участие в конкурса в категорията любителски църковни хорове заедно с пет други хора от Естония, Литва, Русия, Полша и Словакия. Диригентката и основателка на хора Боряна Черети-Величкова беше подбрала богат репертоар, състоящ се от следните произведения:

1. Анонимен – “Господи помилуй”
2. Д. Христов – “Во царствием Твоем”
3. П. Динев – “Херувимска песен”
4. П. Чесноков – “Господи, спаси благочестивия”
5. П. Чесноков – “Милост мира”
6. А. Архангелски – “Господи, услыши молитву мою”
7. И. Спасов – “Молитва”.

На 22 май камерният хор изпълни програмата си в залата на филхармонията в Белисток пред многобройна публика и спечели дълги овации. След изпълнението на хора украинската композиторка и почетен гост на фестивала госпожа Леся Дичко потърси лично диригентката госпожа Черети-Величкова, за да и изкаже възхищението си от подбора на произведения и автори в програмата и от чистото и красиво изпълнение на хора. 

След изявата си във филхармонията на Белисток камерният хор на Българската православна църква в Берлин взе също участие в IV Бяловежки дни на църковната музика. Концертът се състоя на 23 май в римокатолическата катедрала в Бяловежи. Хорът се представи със следната програма:

1. Анонимен – “Тебе поем”
2. Д. Христов – “Во царствием Твоем”
3. П. Динев – “Херувимска песен”
4. П. Чесноков – “Господи, спаси благочестивия”
5. П. Чесноков – “Милост мира”
6. И. Спасов – “Молитва”
7. А. Николаев-Струмски – “Хвалите имя Господне”

Хайновка 2009 беше първото участие на камерния хор на Българската православна църква в Берлин на международен конкурсен фестивал с такова значение. Затова изявата беше очаквана и съпроводена с много вълнение. Още по-голяма беше след това и радостта при новината, че хорът печели първото място в своята категория. 

Победата в конкурса е заслужена награда за упоритите репетиции и за старанието на хористите – предимно студенти и абсолвенти, обединени от обичта си към православната хорова музика, както и доказателство за умението и високия професионализъм на диригентката на хора, госпожа Черети-Величкова. 

Първото място на Хайновка 2009 неминуемо ще отвори пред хора вратите към следващи конкурси и изяви на международната сцена.

За повече информация за Камерния хор на Българската православна църква в Берлин:
www.kirchenchorbg.de/bg/hor.html

За повече информация за XXVIII Международен фестивал за църковна музика Хайновка 2009: 
www.festiwal-hajnowka.pl/otworz.php?rok=2009&strona=witamy