2012-07-26-0094-700x393 Всемирното Православие - ИЗЯВЛЕНИЕ ОТ ВИДИНСКА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ ОТНОСНО СТАТУТА НА ЙЕРОМОНАХ ВАСИЛИЙ (ВЕНКОВ)Видинска света митрополия по молба на своя Архипастир - Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан информира, че Негово Всепреподобие йеромонах Василий (Венков), известен като брат на Зографската света обител на Света гора – Атон е клирик на Видинска епархия и понастоящем е каноничен свещенослужител и е на послушание към Раковишката света обител „Св. Троица“, Кулска духовна околия.

Относно публикация от 12 април 2014 г. на сайта на БПЦ-БП, което гласи: „На заседанието си на 8 април 2014 г. Св. Синод, като разгледа писмо на игумена на Зографската св. обител на Св. Гора-Атон схиархимандрит Амвросий, РЕШИ:

Забранява на бившия брат на манастирското братство на славянобългарския манастир "Св. Георги Зограф" (в Атон) о. Василий да извършва богослужения и треби в диоцеза на БПЦ-Българска Патриаршия.

Следва да бъдат изпратени писма до епархийските митрополити на БПЦ, които от своя страна да уведомят своите епархии за синодалното решение по отношение на йеромонах Василий.“, информираме, че след направена проверка, бе установено, че от Светия Синод на БПЦ-БП не е взимано такова решение, както и не е изпращано запретително писмо от Светия Синод до епархийските митрополити.

Също така, информираме, че йеромонах Василий с благословението на Видинския митрополит Дометиан продължава своята издателска дейност от името на Видинска света митрополия.